Amerika’da S&P 500 endeksi devlet tahviline tarihi fark attı
2013, ABD’li yatırımcıların hisse senetlerine döndüğü yıl oldu. Standard & Poor’s 500 endeksi, yüzde 29 yükselerek devlet tahvilini 32 yüzdelik puan geçti ve 35 yılın en büyük farkına ulaşıldı
ABD’li yatırımcılar hisse senetlerine 2013 yılında geri dönüş yaptı. Bu dönüş hisselerin tahvil ve bonolara göre en iyi getiri sağladığı bir zamanda gerçekleşti. Bloomberg ve Investment Company Institute’un verilerine göre hisse senetlerine yatırım yapan borsa ve yatırım fonları bu yıl 162 milyar dolar kazanarak 2000 yılından bu yana en yüksek kazanç artışını elde etti. Aynı zamanda Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeksi de yüzde 29 tırmanarak, hazine bonosu ve devlet tahvilini 32 yüzdelik puan geçerek 1978’den bu yana en büyük farka işaret etti.
Fed Başkanı Ben Bernanke’nin ekonomik teşviklerin azaltımının sinyalini verdiği yılın ardından S&P 500 Endeksi’ndeki şirketler bugün 12 ay öncekinden 3.7 trilyon dolar daha değerli. Kredi krizinin derinliklerinde doğan boğa piyasası, sıfır faizin desteği ve yatırımcıların, hisselerin yeniden yatırım için güvenli hâle geldiği düşüncesiyle altıncı yılına girdi.Hisse senedi kültürünün ölmediğini söyleyen Bank of America Corp.’un baş piyasa stratejisti Joseph Quinlan, “Hisselerin uzun vadede iyi kazançlar sağladığı gerçeğini unuttuk” dedi. Hisselerde 1990’lardan bu yana görülen en büyük ralli, kredi krizinin Amerikan piyasalarının değerinden 11 trilyon dolar silmesinin ardından tarihi ortalamalara doğru yıllık kazanç sağlıyor. Pacific Investment Management Co.’dan Tony Crescenzi’den MacroMarket LLC’den Robert Shiller’a kadar herkes 2009’da, yatırımcıların 10 yıl öncesinden daha zengin olmadığını gözlemlemişti.
Korku endeksi bu yıl yüzde 31 geriledi
Hisse senedi alım heyecanı ABD’li yatırımcıların olması gerekenden fazla rahat davrandıkları endişesini de beraberinde getirdi. “Korku endeksi” olarak da bilinen hisse düşüşlerine karşı koruma amaçlı sözleşme fiyatlarından türetilen Şikago Opsiyon Borsası Volatilite Endeksi (VIX) bu yıl yüzde 31 inerek 2009’dan bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. New York’ta 120 milyar dolarlık bir portföyü izleyen portföy yöneticisi Arvin Soh, “Hisse senedi piyasası bu yıl göze çarpan bir varlık oldu. Burada volatilite görmediğimiz ve fazla düşüş olmadan istikrarlı yükselişlerin gerçekleştiğini gördüğümüz bir varlıktan söz ediyoruz” dedi. ABD tahvilleri ise bu yıl yüzde 3.4 düşerek 2009 yılından bu yana ilk düşüşe işaret etti.Tüm bu kayıplara rağmen ise ABD devlet tahvili ile hazine bonolarına talep güçlü seyretmeye devam etti. Yabancı merkez bankaları, sigorta şirketleri ve emeklilik fonları dünyanın en büyük borç stokuna sahip ülkesini finanse etmeye devam etti.
ABD tahvil faizleri 2 yılın zirvesine yaklaştı
ABD tahvil faizleri, iyileşen ekonomiyle Fed’in kaynak alımını 2014’te durduracağı spekülasyonlarıyla 2 yılın zirvesine yaklaşıyor. ABD’de 10 yıllık hazine tahvil faizleri, Amerikan ekonomisindeki iyileşmenin Fed’in tahvil alımını 2014’te keseceği spekülasyonlarını artırmasıyla iki senenin zirvesine yaklaştı. ABD ülke tahvilleri, analist ve ekonomistlerin 2’nci el konut satışlarının Kasım’da yükseleceğini beklediği raporlar öncesinde 2009’dan beri ilk yıllık düşüşünü kaydediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre, ekonomik göstergeler iyileştikçe tahvil alımını azaltacağını söyleyen Fed’in önümüzdeki 7 toplantının her birinde teşviği 10 milyar dolar azaltarak Aralık 2014’te kaynak alımı programını bitirmesi bekleniyor. “Veriler yüksek faizleri desteklemeye devam ediyor,” diyen Sidney merkezli Royal Bank of Canada’nın yetkilisi Su-Lin Ong, “İyileşen toparlanma ve Fed’in tahvil alımı azaltımıyla yönün belli olduğunu düşünüyorum,” diye ekledi. 10 yıllık gösterge tahvil faizleri, 27 Aralık’ta Temmuz 2011’den beri zirve olan yüzde 3.02’ye tırmanmasının ardından, 1 baz puandan az düşerek yüzde 3.01 olarak kaydedildi. Kasım 2023 vadeli yüzde 2.75’lik tahvil fiyatı 1/32 gerilemeyle 97 27/32’ye indi.