Amerikalıların ahlaki değerleri değişiyor

Yapılan bir araştırma, son 12 yılda Amerikalıların evlilik dışı çocuk sahibi olma, boşanma ve eşcinsellik gibi konulardaki görüşlerinin önemli ölçüde değiştiğini ortaya koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'de yapılan bir araştırma, son 12 yılda vatandaşların, evlilik dışı çocuk sahibi olma, boşanma ile eşcinsel ve evlilik dışı ilişkiler gibi konulardaki görüşlerinin önemli ölçüde değiştiğini ortaya koydu.

Uluslararası araştırma şirketi Gallup, 2-7 Mayıs tarihleri arasında yaptığı, Amerikalıların ahlaki konularını değerlendiren anket sonuçlarını yayınladı. Ülke genelinde bin 535 yetişkinin katıldığı 'Değerler ve İnançlar; adlı çalışma, 2001 ve 2013 yılları arasındaki ahlaki değerlerde meydana gelen değişimi tespit etmeyi amaçlıyor. Araştırmaya göre, 2001 yılında eşcinsel ilişkiyi ahlaki açıdan 'kabul edilebilir; bulan Amerikalıların oranı yüzde 40 iken, 2013;te bu rakam 19 puanlık artışla yüzde 59 seviyesine ulaştı. Bu yıl itibariyle eşcinsel ilişkiyi tasvip etmeyen Amerikalıların oranı yüzde 38 olarak belirlendi.

Toplumun yüzde 6'sı doğum kontrolüne karşı

Evlilik dışı çocuk yapmayı ahlaki olarak kabul edilebilir bulan Amerikalıların oranı son 12 yılda yüzde 45'ten yüzde 60'a yükseldi. 2013 yılı itibariyle Amerikalıların yüzde 36'sı evlilik dışı çocuğa karşı olduklarını belirtti.
Bekarların evlilik dışı cinsel ilişkilerine olumlu bakanların oranı da, 2001-2013 yılları arasında yüzde 10 artış gösterdi. Bekar çiftler arasında evlilik öncesi cinsel ilişkiyi ahlaki olarak kabul edilebilir bulan Amerikalıların oranı 2001 yılında yüzde 53 iken, 2013'e gelindiğinde bu rakam yüzde 63'e çıktı. Amerikalıların yüzde 26;sı ise evlilik öncesi cinsel ilişkinin kabul edilemez olduğu görüşünde birleşti.
Aynı dönemde, boşanmayı ahlaki bulanlar arasında da artış olduğu görülüyor.
Araştırma, 2013 itibariyle Amerikalıların yüzde 6'sının doğum kontrolünü ahlaki olarak kabul edilemez bulduklarını belirledi. Ülkede doğum kontrolünü ahlaki bulanların oranı yüzde 91 olarak tespit edildi.