Aral Gölü havzası için 2,6 milyar dolar

Özbekistan hükümeti, Aral Gölü havzasının kalkındırılması amacıyla önümüzdeki 4 yıllık dönemde 2,6 milyar dolarlık kaynak sağlayacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından imzalanan programa göre, Maliye Bakanlığı bünyesinde Aral Havzası'nı Kalkındırma Fonu'nun kurulması öngörülürken, söz konusu fon, bölgedeki yaşam seviyesi ve kalitesinin artırılması, havzanın geliştirilmesi ve bölgede gerçekleştirilecek yatırım projeleri için mali destek sağlayacak.

Bölgede, 915 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilerek 100 binden fazla kişiye istihdam sağlanması hedefleniyıor. Ayrıca, bölgedeki altyapı sisteminin modernizasyonu çalışmaları için 670 milyon dolar, çölleşmenin önlenmesi ve su kaynaklarının verimli kullanımı için de 360 milyon dolar kaynak ayrılacak.

5 maaşlık sosyal yardım

Plana göre, 1 Şubat itibarıyla Aral Gölü havzasındaki emekli, özürlü ve dar gelirli vatandaşlara 2 ila 5 asgari ücret kadar bir defalık sosyal yardım yapılacak. Bölgedeki kreş ve çocuk yuvalarının aylık ücretleri de düşürülecek.

Aral Gölü'nün bilinçsiz kullanımı ve etkili olan aşırı kuraklık nedeniyle tarım ve balıkçılık faaliyetleri yapılamaz hale gelmiş, su kıtlığı bölgede salgın hastalıkların görülmesine neden olmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir