Arap Birliği, İran'la doğrudan ilişki kurmayı istiyor

Arap Birliği Genel Sekreteri Musa, nükleer faaliyetleriyle ilgili endişeler konusunda İran ile doğrudan ilişki kurmayı önerecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KAHİRE - Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın, bölgede artan etkisi ve nükleer faaliyetleriyle ilgili endişeler konusunda İran ile doğrudan ilişki kurmak istediği bildirildi.
Arap diplomatik kaynakları, Musa'nın, İran'a ilişkin önerisini, Libya'nın Sirte kentinde Cumartesi günü başlayacak iki günlük Arap Birliği zirvesinde sunacağını söylediler.
Diplomatik kaynaklara göre Musa'nın planı, bölgesel işbirliği ve anlaşmazlıkların çözümü için oluşturulacak, İran ve Türkiye'nin dahil olacağı bir forum şeklinde olacak.
Musa'nın bu konuda hazırladığı belgeyi gören diplomatlardan biri, Genel Sekreterin, "Türkiye'nin buna dahil edilmesinin İran'a karşı güçlü bir denge oluşturacağını umduğunu" ifade etti.
Amr Musa'nın liderlerden, "İran'ın, sınırlarının dışındaki militan örgütlere destek dahil, bölgenin işlerine karıştığı" yönündeki görüşler ve bunun Araplar arasında yol açtığı "endişeler" ile ilgili olarak Tahran yönetimi ile doğrudan görüşmeler için yetki isteyeceği de kaydedildi.
Musa'nın yardımcılarından Hişam Yusuf da Amr Musa'nın zirvede bu önerileri sunacağını doğruladı.
Liderlerin, zirvede, İran ve Orta Doğu barış çabaları gibi çeşitli bölgesel konuları ele alması bekleniyor.
Musa'nın, İran'la yakın ilişkilere karşı olan Mısır ve Suudi Arabistan'la bu görüşlerini paylaşıp paylaşmadığı ise bilinmiyor. Mısır ve Suudi Arabistan'la birlikte ABD müttefiki bazı Sünni Arap ülkeleri İran'ın Orta Doğu'da artan gücünden endişe ediyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir