Arjantin'de kredi kartlarına yurtdışı vergisi

Döviz rezervlerindeki erimeye çare arayan Arjantin'de vatandaşlarının kredi kartlarını yurtdışı alışverişlerinde kullanmaları durumunda ödedikleri vergi yüzde 20'den yüzde 35'e çıkarılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Arjantin hükümeti, azalan döviz rezervlerini koruyabilmek amacıyla uluslararası alışverişlere yüzde 35 vergi koyuyor.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Güney Amerika'da yaklaşan tatil sezonu öncesi, ülkenin son 7 yılın en düşük düzeyine inen döviz rezervini koruyabilmek için kambiyo kontrolünü artıran tedbirler aldı.

Buna göre Arjantin vatandaşlarının kredi kartlarını yurtdışı alışverişlerinde kullanmaları durumunda ödedikleri vergi yüzde 20'den yüzde 35'e çıkarılıyor. Arjantin vergi ofisi AFIP'in salı günü yürürlüğe giren tedbirlerine göre vergi oranlarındaki artış, kredi kartı kullanımına ilave olarak Arjantin vatandaşlarının uçak bileti satın almaları, yurtdışı tatil turlarına katılmaları ve devletten ülke dışına çıkış amacıyla "turist dövizi" edinmeleri durumunda da geçerli olacak.

Yaklaşık 10 yıl önce girmiş olduğu ekonomik kriz sonucu borcunu ödeyemez duruma düşen Arjantin, geçen sürede uluslararası borçlanma piyasasının dışında kalması yüzünden, ülkenin tek ciddi gelir kaynağı olan tahıl ürünlerinin satışından elde ettiği dövizi öncelikle enerji alımı ve borç servisi amacıyla kullanıyor.

Arjantin Merkez Bankası rezervlerinin bu yıl yüzde 29 oranında azalarak 30,9 milyar dolara inmesiyle hükümet, yurtdışı tatillere çıkan ve internet kullanılarak ülke dışı sitelerden alışveriş yapan ülke vatandaşlarının harcadığı dövizi sınırlandırmaya yöneldi. Yürürlüğe giren vergi artışı gizli devalüasyon etkisi yaratarak resmi kurda 7,4 peso olan bir doların değerini 8,3 pesoya çıkarıyor. Buna karşılık karaborsada bir dolar 9,15 peso değerinden işlem görüyor.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Ekim 2011'de yeniden seçildikten sonra ülkeden giderek artan miktardaki sermaye kaçışını önlemeye yönelik bir dizi tedbir aldı. Temmuz 2012'de Merkez Bankası'nın döviz satışını kurallara bağlayan Fernandez, yıllık 21,5 milyar dolara ulaşan döviz çıkışını engellemeye çalıştı. Bu dönemde yurtdışı alışverişlerde kullanılan kredi kartlarına önce yüzde 15 daha sonra da yüzde 20 oranında vergi getirildi.

Ekonomistlerin görüşüne göre, turizm amaçlı döviz harcamaları aylık 600 ila 800 milyon dolara ulaşıyor. Yaklaşık son 10 yıldır enflasyonu kontrol edebilmek amacıyla pesonun değerlenmesine izin veren Arjantin hükümeti, bir süredir ulusal para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesine göz yumuyor.