Arjantin'de temerrüt riski

Arjantin vadesi 30 Haziran'da dolan borçların servisinin "imkansız" olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BUENOS AIRES  - Arjantin, hükümetin dün ABD mahkemelerinde alınan bir kararının ardından vadesi 30 Haziran'da dolan tahvillerinde borç servisinin "imkansız" olduğunu açıklayarak borçlarında temerrüte düşebileceği uyarısında bulundu.

              
Temerrüte düştüğü 2002 yılının ardından 100 milyar dolar tutarındaki dış borcunu iki kere yeniden yapılandıran Arjantin, borçlarının yeniden yapılandırılmasını kabul etmeyen kreditörleriyle 12 yıldır devam eden bir yasal mücadele içerisinde bulunuyor.
              
ABD yüksek mahkemesi Pazartesi günü 2005 ve 2010 yıllarındaki borç yeniden yapılandırmasına katılmayan hedge fonlara karşı Arjantin'in temyiz talebini reddetti.
              
Yüksek mahkemenin davayı reddetmesiyle birlikte, daha önce New York mahkemesinin yeniden yapılandırmaya katılmayan fonlar lehine verdiği karar hakkındaki yürütmeyi dürdürme kararı da dün itibariyle kalktı.
              
New York mahkemesi Arjantin'in yeniden yapılandırmaya katılmayan alacaklı hedge fonlara olan 1.33 milyar dolar tutarındaki borcunu geri ödemeden, yeniden yapılandırılmış alacak sahiplerine olan borçlarını geri ödeyemeyeceğine hükmetmişti.
              
Arjantin ekonomi bakanlığından dün gece geç saatlerde yapılan açıklamada, "Yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması yeniden yapılandırılmış borçların New York'ta ödenmesini
imkansız hale getirmekte ve mahkemece alınan karardan farklı koşullarda müzakere yapılmasına yönelik bir iradae olmadığını göstermektedir" denildi.
              
Arjantin alacaklarını yeniden yapılandırmaya yanaşmayan hedge fonları "akbaba" olarak niteliyor ve ülkede derin izler bırakan 2002 krizinin yarattığı zor durumdan faydalanmakla
suçluyor.
              
Yeniden yapılandırmaya katılmayan fonlar, alacaklarından belirli oranda feragat etmeyi kabul eden kreditörlerin aksine Arjantin'in kendilerine olan borçlarını tümüyle ödemesini istiyorlar.
              
ABD mahkemelerinde uzun süredir devam eden davalar ekonomisinde durgunluk görülen, enflasyonun yükseldiği ve merkez bankası döviz rezervlerinin düştüğü Arjantin'in uluslararası sermaye piyasalarına erişime engel oluyor.
              
Arjantin'in borç servisinde bulunması gereken 30 Haziran tarihinde hemen temerrüte düşmesi beklenmiyor. Durumun temerrüt olarak tanımlanabilmesi için bu tarihten itibaren 30 gün beklenmesi gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir