ASEAN toplantısı Tayland'da yapılıyor

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği dışişleri bakanları toplantısında insan hakları konusunda yeni bir bölgesel komisyonu kurulmasının onaylaması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PHUKET- Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) dışişleri bakanları toplantısı, Tayland'ın turistik adası Phuket'de başladı.

Bakanların bu toplantıda, insan hakları konusunda yeni bir bölgesel komisyonun kurulmasını onaylaması bekleniyor.

Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva toplantının başlamasından sonra gazetecilere, bu komisyonun, insan haklarının korunmasından önce tanıtılmasına odaklanacağını kaydetti.

Eleştirmenler ise, ASEAN'ın 10 üyesi arasında 2 binden fazla siyasi tutukluya sahip Vietnam, Laos ve Myanmar'ın bulunduğuna dikkat çekerek, bu komisyonun nasıl çalışacağını sorguluyor.

ASEAN toplantısının sonunda yayımlanması beklenen ortak bildiride de, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili derin endişelerin ve terörizmle mücadele taahhüdünün yer alması bekleniyor.

Bu arada ASEAN'ın Phuket toplantısından sonra yapılacak ASEAN Bölgesel Forumuna katılacak olan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Myammar'da aralarında demokrasi lideri Aung San Suu Kyi'nin de bulunduğu siyasi tutuklular ve Kuzey Kore'nin nükleer programını gündeme getirecek. Forumun 27 üyesi arasında Rusya ve Çin de bulunuyor.