Asil Nadir'in şirketlerine 11 milyon TL vergi borcu ihbarı

KKTC Maliye Bakanlığı, 'ödenmemiş vergileri' istiyor, Kıbrıs Medya Grubu'na göre ise hareket 'siyasi'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - KKTC Maliye Bakanlığı'nca, iş adamı Asil Nadir'e ait şirketlere toplam 11 milyon Türk Lirası tutarında vergi borcu ihbarı yapıldı ve bu borcun nasıl ödeneceğine ilişkin 24 saat içinde güvence verilmesi talep edildi. Kıbrıs Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ise "Ödenmemiş vergi yok" dedi.

KKTC Maliye Bakanı Ahmet Uzun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem ile birlikte bu akşam Maliye Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Asil Nadir'e ait Kıbrıs Medya Grubu'na ve bağlı şirketlere vergi ihbarı gönderildiğini açıklayarak, "11 milyon TL vergi alacağımız doğmuştur. Biz, halk adına bu parayı talep ediyoruz" dedi.

Ahmet Uzun, Kıbrıs Gazetesi ve Kıbrıs TV'nin yayın hayatına son verme gibi bir yaklaşımın asla söz konusu olmadığını da bildirdi. Söz konusu medya grubunun, "Bu noktaya gelineceğini ve devletin alacaklarını isteyeceğini görmesine rağmen, hükümete karşı açık bir tavır içine girdiğini" ifade eden Uzun, "Seçim yakın olsa da bu bizim aleyhimize işlese de kesinlikle ve kesinlikle halkın parasını hiç kimsede bırakmayız. Bu bizim prensibimizdir" diye konuştu.

Medyanın baskı altına alınmasının söz konusu olmadığını, halkın parasını istediklerini ifade eden Uzun, Kıbrıs Gazetesi ve Kıbrıs TV'nin yayınlarına devam edebileceğini, yayın politikalarına karışmayacaklarını ve çalışanlarına da herhangi bir kısıtlama yapılmayacağını söyledi.

Ahmet Uzun şunları söyledi:

"Küçümsenmeyecek bir para transferi oluyor. Dolayısıyla bunlar ele alınıp vergilendirme yapılmıştır. 9 milyon tutar gönderdiğimiz vergi. Masa başında tahmin yapılarak üretilen bir vergi değil. Peki nedir? O şirketlerin muhasiplerinin sunduğu bilançolara dayanarak, görülen para hareketlerinden dolayı çıkarılan vergidir. 2 milyon artı 9 milyon toplam 11 milyon TL vergi alacağımız doğmuştur"

Uzun, söz konusu şirketlerin konumunun, kendilerini bir an önce paralarını istemeye sevk ettiğini ve endişelendirdiğini belirterek, medya grubunun mevcut varlığının, isim hakkı da dahil, tümü ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na olan borcu nedeniyle Maliye Bakanlığı adına olduğunu anımsattı.

Amaçlarının "yarın gel öde" olmadığını, borcun teminat altına alınmak istendiğini ifade eden Ahmet Uzun, 24 saat içinde güvence istediklerini açıkladı. Uzun, "Güvence verilmezse ne olur" sorusu üzerine de "Süreç işliyor, bilemiyorum" dedi.

Kıbrıs Medya Grubu, son aylarda, hükümete muhalif yayınlar yapıyordu.

"Amaç Kıbrıs Medya Grubu'nu susturmak"

Kıbrıs Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar, "Maliye Bakanının vergi memurlarını dün Kıbrıs Medya Grubu'na göndererek, 2002 yılından başlayarak resen takdir uygulamasıyla bugüne kadar 9 milyon TL vergi talep ettiğini ve bunun 24 saat içinde ödemesini istediğini" belirterek, "Ödenmemiş vergi yok" dedi.

Akar, yaptığı açıklamada, hükümetin kendilerine "9 milyon lirayı ya ödersiniz ya da medya gurubuna el koyarız" dediğini ileri sürerek, kararın, "ekonomiyle ilgisi olmayan siyasi bir saldırı olduğunu ve Kıbrıs Medya Grubu'nu susturma amacı taşıdığını"' iddia etti.

Kıbrıs Medya Grubu'nun 17 Ekim 2008 tarihinde "vergi şampiyonu" ilan edildiğini ve hükümetin bunu bir plaketle ödüllendirdiğini kaydeden Akar, "Hükümet, bugün Kıbrıs gazetesinin yayınlarından duyduğu rahatsızlığı bir terör olayıyla ortaya koydu" ifadesini kullandı.

Yasanın Maliye Bakanına bu yetkiyi verdiğini, ancak yasa gereği sürenin Kıbrıs Medya Grubu'na tanınmadığını ifade eden Akar, kurumun yasa dışı hiçbir hareketinin olmadığını söyledi.

Akar, "Biz susmayacağız. Buna teslim olmayacağız. Beklentimiz başta siyasi partiler olmak üzere bütün demokratik güçlerin, Kıbrıs gazetesini bugünlere getiren okurların, ayağa kalkması ve bu uygulamaya dur demeleridir" diye konuştu.