Askeri harcamalara devam

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler 2013'te askeri harcamalarını kıstı. Ancak dünyanın diğer bölgelerinde harcamalarda önemli bir artış göze çarpıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM - Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI, dünya çapında 2013 yılında yapılan askeri harcamalarla ilgili raporunu açıkladı.

Batılı ülkeler geçen yıl askeri harcamalarda kesintiye giderken, Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri harcamaları artırdı.

Rapora göre 2013'te dünya çapında askeri harcamalar yüzde 1.9 oranında azaldı. Bunun en önemli nedeni ABD'nin özellikle Irak’tan çekildikten sonra savunma harcamalarında yaptığı kesinti. 

Bunun en önemli nedeni ise ABD’nin özellikle de Irak’tan çekildikten sonra savunma harcamalarında yaptığı kısıntılar. ABD, dünya çapında 1 milyar 747 milyon dolar olan harcamaların üçte birini aşkın bölümünü tek başına karşılıyor.


SIPRI raporunda sadece silahlanmaya harcanan para değil, askeri birliklerin harcamaları ile personel ve idari harcamalar, araştırma, bakım ve inşaat harcamaları da dikkate alınıyor.

NATO başı çekiyor

Sadece ABD değil, NATO’nun Almanya ve Polonya dışındaki Batı Avrupalı üyeleri de ekonomik krize paralel olarak askeri harcamalarda tasarrufa gitti. Pek çok üye ülkedeki tasarruf önlemlerine rağmen NATO askeri siparişlerde dünyada başı çekiyor. Hamburg’dan Barış Araştırmaları ve Güvenlik Politikaları Enstitüsü Direktörü Prof.Dr.Michael Brzoska,“NATO rakamlarını topladığınızda dünya çapında askeri harcamaların hala üçte ikisini oluşturuyor” dedi.
 

Rusya ve Çin kesenin ağzını açtı

Rusya da askeri harcamaları artırıyor. Brzoska, Rusya’da askeri harcamaların GSMH’ya oranının 15 yıldır ilk kez ABD’dekinden yüksek olduğuna dikkat çekti. Rusya, SIPRI’nin genel değerlendirmesinde ise üçüncü sırada yer alıyor. İkinci sıradaki ülke ise askeri harcamaları yüzde 7,4 oranında artıran Çin Halk Cumhuriyeti.

SIPRI araştırmasının direktörü Samuel Perlo-Freeman, Çin’den gelen rakamların çok şeffaf olmadığını, bu nedenle askeri harcamaların nerede kullanıldığını söylemenin zor olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

“Asker maaşlarını artırıyorlar, kışla, üs, kamp ve askeri tesisleri iyileştiriyorlar. Ancak tabii ki silah ve talimlere yönelik harcamaları da artırıyorlar.”