Assange hakim önüne çıkıyor

Assange'ın İsveç'e iade duruşması bugün başlıyor. Avukatları, ABD'ye gönderilirse ölüm cezası alabileceğini söyleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iadesinin görüşüleceği dava süreci bugün başlıyor.İngiltere'nin başkenti Londra'nın güney doğusundaki Woolwich Ceza Mahkemesinde Türkiye saatiyle 12.00'de başlayacak duruşmanın, yarın da sürmesi bekleniyor.

Wikileaks'in kurucusunun avukatlarının duruşmada, İsveçli savcıların Assange'ı tutuklayamayacağını çünkü, henüz hangi suçlarla itham edildiğinin bilinmediğini savunacaklarını bildiriliyor. İade duruşmasında avukatların ayrıca, insan hakları konusuna odaklanması öngörülüyor. İngiliz basını, Assange'ın avukatı Geoffery Robertson'ın, müvekkili eğer İsveç'e iade edilirse, ABD'ye gönderileceği ve burada da Guantanamo cezaevine konulabileceğini savunacağını kaydediyor. Avukat Robertson'ın müvekkilinin ABD'ye gönderilmesi ihtimalinde, ölüm cezası ile bile karşı karşıya kalabileceğini söyleyeceği bildiriliyor.

Avukatların ayrıca teknik bazı konulara odaklanması öngörülüyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC, davadaki İsveçli savcının "yasal bir yargı yetkilisi olmadığının" ve Assange hakkında iddia edilen suçlamaların iadenin gerekçesi olamayacağının savunulacağını belirtiyor.

Assange'ın İsveç'e iade edilmesi halinde adil bir yargılanmayla karşılaşmayacağı çünkü İsveç'te tecavüz davalarının jürisiz ve gizli olarak yürütüldüğünün de duruşmada, Assange'ın avukatları tarafından söylenmesi öngörülüyor.

İsveç, Assange'ı geçen yıl iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini talep ediyor. Assange iddiaları reddederken, avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu ve Wikileaks'in ABD'nin gizli belgelerini yayımlamasından ayrı düşünülemeyeceğini savunuyor. İngiltere'de suçluların iadesine ilişkin son kararı İçişleri Bakanlığı veriyor. İade duruşmalarında, talep eden ülkedeki insan hakları konusu dikkate alınıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir