Assange, İsveç'e iade ediliyor

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iadesine karar verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iadesine karar verdi.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın güneydoğusundaki Woolwich Ceza Mahkemesinde görülen davadan, "İsveç'e iade" kararı çıktı. Assange'ı avukatı Geoffery Robertson'ın, İsveç tarafını ise avukat Clare Montgomery'nin temsil ettiği mahkemenin kararını, yargıç Howard Riddle açıkladı.

Riddle, kararı okuduğu duruşmada, çoğu İsveçli emekli savcı ve avukat olan Assange'ın tanıklarından biri olan İsveçli avukat Bjorn Hurtig ifadesini "inandırıcı bulmadığını", ayrıca Assange'ın İsveç'e ifade vermeye çağrıldığında bu ülkeye gitmediğini söyledi.

Yargıç ayrıca, Assange'ın İsveç'e iadesi durumunda "adil bir yargılanmaya" tabi tutulmayacağı iddiasını kabul etmedi ve Assange'ın İsveç'e iadesine hükmetti.

Julian Assange'ın, mahkemenin kararını yedi gün içinde temyize götürme hakkı bulunuyor.

Assange, İsveç'e iade edilmesi durumunda ABD'ye gönderilmesi ihtimalinden korkuyor ve İsveç'teki yargı sürecinin adil olamayacağını savunuyor. Dolayısıyla bu ay başında üç gün süren iade davasında Assange'ın avukatı müvekkilinin İsveç'e iadesi durumunda, bu ülkede tecavüz davalarının kamuoyuna kapalı yapıldığı gerekçesiyle, "adil yargılanamayacağını" savunmuştu.

İsveç, Assange'ı geçen yıl iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini talep ediyordu. Assange iddiaları reddederken, avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu ve Wikileaks'in ABD'nin gizli belgelerini yayımlamasından ayrı düşünülemeyeceğini savunuyor.

39 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange, geçen yıl Aralık ayında, İsveç'in Avrupa genelinde tutuklama emri çıkarmasıyla Londra'da gözaltına alınmış ve dokuz gün gözaltında tutulduktan sonra kefaletle şartlı tahliye edilmişti.

Assange: İade kararı yeterince incelenmeden verilmiş bir karar

Assange, İngiliz mahkemesinin hakkındaki İsveç'e iade kararının, "yeterince incelenmeden verilmiş bir karar olduğunu" savundu. Mahkemeyi ve yargıcı davayı yeterince incelemeden karar vermekle eleştiren Assange, "Böyle bir karar durumunda temyize gideceğimizi ve gitmemiz gerektiğini her zaman biliyorduk" dedi.

Avrupa genelinde çıkarılan tutuklama emri sisteminin incelenmesi ve denetlenmesi gerektiğini söyleyen Assange, "Her gün üç kişi, yeterince incelenmemiş süreçlerle İngiltere'den Avrupa'nın diğer ülkelerine iade ediliyor. Avrupa'da hukuk sistemlerinin incelenip, denetlenebileceği bir yapıya ihtiyacımız var. Birini İngiltere'den, konuştuğu dilden, destekçilerinden ve akrabalarından alarak, dilini bilmediği ve yasal sistemini anlamadığı yabancı bir ülkeye göndermek çok vahim bir konudur" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir