Asya borsaları kazanımlarını geri verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Asya borsaları Çin'de beklentilerin altında açıklanan Ocak ayı PMI verisinin ardından daha önce elde ettiği kazanımları geri vererek bugün düştü.

Ocak'ta 50.4'e gerileyen Çin'in resmi PMI verisi, yatırımcıların ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri öncesindeki tedirginliğini artırdı.

MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi yüzde 0.2'lik düşüş kaydetti.

ABD borsaları ülkede bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri öncesindeki tedirginlikle dün düştü, ancak S&P 500 endeksi buna rağmen Ocak ayını, Ekim 2011'denberi görülen en yüksek aylık kazanımlarla tamamladı.

Ocak'ta yüzde 5.1 yükselen S&P 500'deki kazanımlarda, mali uçurumun etkilerinin geçici olarak da olsa ötelenmesi için sağlanan anlaşma ve şirketlerin son çeyrek sonuçlarının beklenenden iyi gelmesi etkili oldu.

S&P 500 endeksi 1997'den bu yana en iyi Ocak ayını da tamamlamış oldu.

Ocak'ta Dow yüzde 5.8, Nasdaq yüzde 4.1 yükseldi.

DÖVİZ

Japon yeni, piyasanın merkez bankasından (BOJ) daha etkili gevşeme yönündeki beklentilere uygun pozisyon almasıyla bugün dolar ve yen karşısında değer kaybetti.

Euro ise, Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin azalmasından sağladığı destekle dolar karşısında 14 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Euro bugün dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 1.3609 seviyesinde işlem gördü.

TAHVİL PİYASASI

ABD Hazine tahvillerinin fiyatı, ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri beklenirken Asya'da bugün önemli bir değişim göstermedi.

Reuters anketine katılan ekonomistler ABD'de Ocak'ta tarım dışı istihdamın 160,000 artmışolacağını, işsizlik oranının ise Aralık'ta olduğu gibi yüzde 7.8'de kalacağını bekliyorlar.

ABD'nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi Çarşamba günü yüzde 2.037 ile gördüğü dokuz ayın enyüksek seviyesinden gerileyerek yüzde 1.992 seviyesinde seyretti.

Alman devlet tahvillerinin fiyatı ise gelen ay sonu alımlarından destek buldu.

PETROL

Brent ham petrolünün varil fiyatı bugün 115 doların üzerine çıkarak üç aydan uzun sürenin en yüksek seviyesinde işlem gördü.

Çin'de açıklanan zayıf PMI verisi ise kazanımların sınırlı kalmasına neden oldu. Çin'de resmi imalat PMI'ın Ocak'ta 50.4'e gerilediği açıklandı.

ALTIN

Altın son günlerde elde edilen kazanımların yatırımcıları kâr satışına yöneltmesiyle bugün düştü. Piyasada ABD'de bugün açıklanacak istihdam verileri beklenirken, altın haftayı küçük bir yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

Teknik analize göre spot altının ons fiyatı daha fazla değer kaybederek 1,650 dolar seviyesine gerileyebilir.