Asya-Pasifik'te ABD'ye karşı ticaret hamlesi

Japonya ve Kanada'nın aralarında olduğu 11 ülke, bugün küresel ticarette dönüm noktası olarak görülen Asya-Pasifik ticaret anlaşmasına imza atacak. Trump, geçen yıl ABD'yi söz konusu ülkelerle ticaret ortaklığından çekmişti. Yeni anlaşma, ABD'nin korumacı politikalarına yanıt niteliği taşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin giderek artan korumacı ticaret politikalarına karşı, 11 ülke bugün küresel ticarette dönüm noktası olarak görülen Asya-Pasifik ticaret anlaşmasına imza atacak.

Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Japonya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur ve Vietnam tarafından imzalanacak Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşması (CPTPP), taraf ülkeler arasında gümrük vergilerinin azaltılmasını öngörüyor. Anlaşmaya taraf olan ülkeler, küresel ekonominin 10 trilyon dolar değerindeki yüzde 13'ünü oluşturuyor. 

CPTPP, daha önce ABD'nin de içinde yer aldığı TPP anlaşmasının yerine uygulamaya konacak. ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl başkanlık koltuğuna oturduktan üç gün sonra ABD'yi 12 üyeli anlaşmadan çekmişti.

Çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi kararıyla büyük tartışma yaratan Trump, Kanada ve Meksika'yla uygulanan ticaret anlaşması NAFTA'dan da ABD'yi çekebileceğini sinyalini vermişti.

Trump, Davos Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ABD'nin iyileştirilmesi halinde TPP Anlaşması'na dönebileceğini söylemişti, ancak Japonya anlaşmada değişikliğe gitmenin mümkün olmadığını bildirmişti.

Piyasalarda Piyasalarda "ticaret savaşları" tedirginliği azaldı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir