”Ateşkesin ihlal edilmesinden endişeleyiz”

Bush, Rusya'nın bütün askeri operasyonlarını durdurmasını ve askerlerini çekmesini beklediklerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı George Bush, Rusya'nın Gürcistan'da ateşkesi ihlal ediyor olabileceğinden endişeli olduklarını söyledi.

Bush, yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice'ın, Gürcistan hükümetine destek vermek amacıyla Tiflis'e gideceğini, Savunma Bakanı Robert Gates'in de Gürcistan'a insani yardım gönderilmesi çalışmalarına başlayacağını bildirdi.

ABD'nin bu krizi bitirmek üzere, AB dönem başkanı sıfatıyla Fransa'nın gösterdiği gayretleri kuvvetle desteklediğini belirten Bush, ''ABD, Gürcistan'ın seçilmiş hükümetinin yanında ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz'' dedi.

Bölgesel bir ateşkesin kabul edilmesine rağmen Rusya'nın bu anlaşmayla tutarsız davranışlar sergilediğine dair haberler geldiğini belirten Bush, ''Rusya'nın bütün askeri operasyonlarını durdurmasını ve askerlerini çekmesini bekliyoruz'' diye konuştu.

Rusya'nın tutumunun dünyada ciddi sorulara yol açtığını ifade eden Bush, bu zamana kadar ABD'nin, Rusya'nın dünyaya entegrasyonunu desteklediğini ve şimdi Rusya'nın davranışlarıyla bunu riske soktuğunu söyledi. Bush, ''ABD ve AB ile ilişkilerini onarmak için Rusya'nın sözünü tutması ve bu krizi bitirecek şekilde davranması gerekiyor'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Rusya'nın Gürcistan'da ilan edilen ateşkesi ihlal etmesi durumunda giderek dünyada daha fazla yalnız bırakılacağını söyledi.