Avrupa ekonomisi İstanbul'da masaya yatırılacak

Kanada maliye bakanı Oliver: " İstanbul'da yapılacak G20 toplantısının odağında Avrupa ekonomisi olacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kanada Maliye Bakanı Joe Oliver, gelecek hafta İstanbul'da yapılacak olan G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısının ana odağında Avrupa'nın ekonomik sorunlarının olacağını söyledi.

 Avrupa ekonomisi mercek altına alınacak

Oliver gazetecilere yaptığı açıklamada, "Odakta, elbette, büyümenin atıl olduğu ve deflasyon sürecinde bulunan Avrupa olacak. Avrupa Merkez Bankası geniş kapsamlı bir nicel gevşeme programı başlattı... bunun da çözümün bir parçası olacağını umuyoruz" dedi.

Oliver toplantıda görüşülecek konuları, "Bu soruna çözüm ararken para politikası, maliye politikası ve yapısal değişim alanını görüşeceğiz. Ayrıca finansal ve ekonomik etkileri olan diğer jeopolitik konuları konuşacağız" şeklinde özetledi.

Toplantılar 9-10 Şubat'ta 

G20 ülkelerinin 9-10 Şubat'taki toplantısında cevap arayacağı sorulardan biri de gelişmiş ülke ekonomilerde büyümenin ayrışması sorununa nasıl bir ortak çözüm bulunacağı olacak. Şu anda ABD ekonomisinin kaydettiği görece güçlü büyümeye karşılık Avrupa'da büyüme yavaşlıyor.
              
Oliver ekonomilerin zıt yönlerde ilerlemesi hakkında ortak bir adım atılıp atılmayacağı yönündeki soruya, G20 ülkelerinin küresel büyümeyi 200 baz puan artırmak amacıyla geçen yıl mutabık kaldığı eylem planının 950 reformdan oluşan bölümünün yürürlüğe konmasına odaklanacağını
söyledi.

Washington yönetimi yıllardır toparlanmaya çalışan ekonominin artık düzlüğe çıktığına inanırken, ABD'li yetkililer yurtdışındaki yavaş büyümenin ekonomi üzerinde baskı yaratacağını kabul ediyorlar. Obama yönetimi, yabancı ülkelerin ekonomilerine hız katmak için ABD'li tüketicilere bel bağlamaması gerektiğini belirtmişti.

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, Salı günü yaptığı açıklamada, "Dünyanın geri kalanı büyümeyi sağlayacak tek itici güç olarak ABD'ye bel bağlamamalı" demişti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir