Avrupa Komisyonu 'fon' için hazır

Olli Rhen, Yunanistan'ın yaşadığı krizin diğerlerinde yinelenmemesi gerektiğini vurgulayarak IMF benzeri ekonomik destek aracına sıcak baktıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'ın yaşadığı krizle birlikte tedirgin olan ülkelerden Fransa ve Almanya'nın Avrupa Para Fonu kurulması önerisine, AB Komisyonu da sıcak bakıyor. AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Komiseri Olli Rhen, "Komisyon bu tip bir ekonomik destek aracı oluşturulması önerisinde bulunmaya hazır" yorumu yaptı.

Atina'da yayımlanan To Vima gazetesine demeç veren Rehn, Yunanistan'ın son durumunu değerlendirdi. Rhen, alınan önlemlerin 2010 yılında bütçe açığının GSMH'ya oranını yüzde 4 oranında düşürülmesi hedefini güvence altına aldığını söyledi.

Komiser, söz konusu 'olumlu gelişmenin' Eurogroup Başkanları, Avrupa Merkez Bankası, IMF ve diğer uluslararası kurumlar tarafından da desteklendiğini belirtti.

İstikrar ve Kalkınma Programını 'cesur ve kuvvetli' olarak niteleyen ve Yunanistan'ın bütçesindeki dengesizliğin düzeltilmesi yolunda ülkeyi doğru yöne götürdüğünü belirten Rehn, önlem paketinin özlü ve kalıcı düzenlemelerden oluştuğunu ve eşzamanlı olarak gelir ile harcamaları düzenlediğini söyledi.

Rehn, 4 Mart'ta yapılan başarılı tahvil sürümünün de piyasaların programı kabul ettiklerinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Rehn, Euro kuşağı ülkeleri liderlerinin Yunan hükümetine karşı fiili dayanışmayı ne şekilde gösterebileceklerine ilişkin soruyu, ''Euro kuşağı fiili ve elle tutulur şekilde desteğini göstermiştir. Avrupa'nın hızlı ve olumlu reaksiyonu ekonomik önlemlerin açıklanmasından sonra açık bir biçimde piyasaları etkilemiştir. Bu düzlemde AB Komisyonu Euro kuşağı üye ülkelerinin, gerek duyulması halinde, Euro kuşağının istikrarının sağlanması yönünde kararlı ve koordine şekilde hakaret edeceklerinin altını çizmiştir. Euro kuşağının istikrarının sağlanması için yöntemlerimiz ve araçlarımız bulunmaktadır. Zorunluluk teşkil etmesi halinde Komisyon AB çerçevesinde koordineli çalışma ve yardım için harekete hazır olacaktır'' yanıtını verdi.

"Yaşananlar üye ülkelerde tekerrür etmemeli"

Rehn, 'IMF tipi bir Avrupa mekanizması oluşturulmasına razı olup olmayacağı' sorusuna yanıtında ise "Evet çünkü Yunanistan'da yaşanan bütçe gelişmelerinin benzerlerinin üye ülkelerde tekerrür etmemesi gerekli. Bu çerçevede tüm Euro kuşağı üye ülkeleriyle sıkı işbirliği içindeyiz. Komisyon bu tip bir ekonomik destek aracı oluşturulması önerisinde bulunmaya hazır. Bu, üye ülkelerin desteğini gerektirdiği gibi ciddi önkoşulların da temel alınmasını gerektirmektedir. Komisyon, üye ülkelerin ekonomi politikalarında koordinasyonun desteklenmesi ve gözlemlemenin iyileştirilmesi için öneriler hazırlamaktadır" diye konuştu.

'Komisyon'un Yunanistan'ın almasını istediği sert önlemlerin ülkenin kalkınma çabasını sabote edip etmeyeceği' yönündeki soruya da Rehn, "Dengesizliğin düzeltilmesi ve rekabetin artmasının Yunanistan'ın tekrar kalkınma yoluna girmesinde önemli etkenler oldukları" yanıtını verdi.

Borçlar ile büyük açıkların kalkınmayı olumsuz etkilediklerini belirten Komiser, düzenli olmayan bir bütçe ekonomisinden daha antisosyal bir şeyin olmadığını, bu bağlamda bütçe uyumunun ekonomik kalkınma için gereklilik teşkil ettiğini söyledi.

Rehn, Atina'daki temaslarında hükümetin ülkenin modernize edilmesi için kararlı olduğunu gördüğünü de vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir