Avrupa Konseyi: Atılan adımlar bölgenin istikrarı için önemli

Konseyi yetkilileri Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

STRASBOURG - Avrupa Konseyi yetkilileri, yaptıkları yazılı açıklamalarda, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, gelişmelerin bölge istikrarına da katkıda bulunması yolundaki beklentilerini dile getirdi.

Avrupa Konseyi dönem başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar, yaptığı yazılı açıklamada, "Ortak gelecek için atılan bu önemli adımın uluslararası camia tarafından desteklenmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Sürecin başarılı bir sonuç getirmesini dileyen Sloven bakan, "Türkiye ve Ermenistan'ın, geçmişteki sorunların üstesinden gelerek, Avrupa Konseyi'nin ruhuna ve ikili çıkarlarına uygun olarak tekrar normal ilişki kurmalarını ümit ettiğini" belirtti.

Avrupa Konseyi'nin geçici Genel Sekreteri Maud de Boer-Buquicchio da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Ermenistan arasında iki protokolün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Boer-Buquicchio, "Bu, bölge ve iki ülke için tarihi bir adım. Bu adım Avrupa Konseyi'nin iki üye ülkesi arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine katkı sağlayacak. Her iki ülkeye Avrupa'nın bu bölgesinde istikrarın gelişmesine yol açacak adımları atmaları yolunda destek veriyorum" dedi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Ian Micallef de gelişmeleri büyük bir memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu, bölgenin tamamının istikrarı ve iki ülke için için iyi bir haber" ifadesini kullandı. Micallef, gelişmelerin iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başlatılması ve sınırın açılmasıyla sonuçlanmasına yönelik beklentisini dile getirdi.