Avrupa Konseyi karardan memnun
AKPM, AKP'nin kapatılmaması yönündeki kararını değerlendirdi
STRASBOURG - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Lluis Maria de Puig, Anayasa Mahkemesi'nin AKP'nin kapatılmaması yönündeki kararından memnuniyet duyduğunu belirtti.
Konsey bildirisinde, De Puig, "Türkiye'nin artık yeniden siyasi istikrarı bulabileceğini ve içinde yeni sivil anayasa hazırlığının da bulunduğu gerekli reformlar üzerine ivedilikle yoğunlaşabileceğini, Türk hükümetine bu girişimlerinde yardımcı olmaya hazır olduklarını" belirtti. De Puig, AKP'nin Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılması kararını ise üzüntüyle karşılayarak, "böyle bir kararın, Türk siyasi hayatında çok önemli rol oynayan bir partiye karşı ayrımcılık unsurunun ortaya çıkması riskini taşıdığını" ifade etti.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis de "Anayasa Mahkemesi, Türk halkının demokratik seçimini veto etmeye çalışmadığı için tüm demokratların rahat olması gerektiğini" kaydetti.
Rehn'de karardan memnun
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Anayasa Mahkemesi'nin, AKP hakkında aldığı kararı memnuniyetle not ettiklerini belirtti. Rehn, "Şimdi Türkiye'yi tüm enerjisiyle ülkeyi modernleştirecek reformları kaldığı yerden sürdürmeye teşvik ediyorum" ifadesini kullandı. Rehn, Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda ilgili partileri, Türk toplumunun tüm kesimleriyle geniş tabanlı diyalog yoluyla uzlaşma ve fikir birliği sağlanmasına dayanan sürdürülebilir reformlar için çalışmaya teşvik ediyorum. Türkiye'de siyasi partileri ilgilendiren yasal düzenlemelerin Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi hayati önemdedir."
Rehn, AB Komisyonu'nun Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili olarak AB Dönem Başkanı Fransa ve üye ülkelerle yakın temasa geçeceğini de belirtti.
Solana verilen kararı olumlu buldu
Avrupa Birliği (AB) Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın sözcüsü Cristina Gallach, Anayasa Mahkemesi'nin, AKP'nin kapatılması davasıyla ilgili verdiği kararı "olumlu" olarak nitelendirdi. Gallach, yaptığı açıklamada, "Elbette ki kararın detaylarını okumak zorundayız, ama olumlu. Türkiye, yoğun bir dönem yaşıyor ve büyük bir beklentiyle umuyoruz ki Anayasa Mahkemesi'nin kararı siyasi istikrarın yeniden sağlanmasına yardımcı olacak" dedi.
Öte yandan, İspanyol gazetelerinin internet sitelerinde Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar ilk haber olarak yayımlandı. Ülkenin önde gelen El Pais ve ABC gazeteleri, "Türk hükümetinin partisi yasa dışı olmaktan bir oyla kurtuluyor", El Mundo "Türk adaleti, iktidar partisinin laiklik karşıtlığından yasaklanmasını reddediyor", Lavanguardia da "Anayasa Mahkemesi, AK Parti hükümetinin yasa dışı olmasını reddediyor" başlıklarını attı.
Miliband'a göre daha Avrupalı bir yol izlenecek
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Anayasa Mahkemesi'nin, AKP'nin kapatılmaması yönündeki kararıyla, "Türkiye'nin daha demokratik ve daha Avrupalı bir yol izleyebileceğini gösterdiğini" belirtti. Miliband yayınladığı bildiride, "Türk dostlarımız, bugün Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara sevinmekte haklılar. Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti'yi kapatmamayı seçmesi, Türkiye'nin daha demokratik ve daha Avrupalı bir yol izleyebileceğini gösteriyor" dedi. Miliband açıklamasında, "bu davanın, Türkiye'yi AB üyesi olması için ihtiyaç duyduğu siyasi, ekonomik ve anayasal reformlardan uzaklaştırdığını" ifade ederek, "şimdi tüm dikkatlerin bu reformlara verilmesine öncelik tanınması gerektiğini" kaydetti.
Watson'a göre modern demokrasi yolculuğu devam edecek
Avrupa Parlamentosu (AP) Liberal Grup Başkanı Graham Watson, Anayasa Mahkemesi'nin, AKP hakkındaki kararını, "Bu karar, Türkiye'nin modern demokrasi yolculuğuna devam ettiğinin işaretidir" şeklinde değerlendirdi. Watson, yazılı açıklamasında, Anayasa Mahkemesi kararının, Türkiye'nin katılım müzakerelerinin tekrar yoluna girmesine ve Türkiye'nin, AB'de yerinin olmadığını savunan muhafazakarların ve Hristiyan Demokratların argümanlarının çürütülmesine katkı sağlayacağını belirtti. Watson kararın, "Türkiye-AB müzakerelerinde ileri bir adım" anlamına geldiğini ifade etti.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkan Yardımcısı Andrew Duff da Anayasa Mahkemesi'nin, AKP'yi kapatmamasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu karar, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinin devam edeceğine işaret ediyor" dedi.