Avrupa Merkez Bankası, yeni gökdelenlerine taşınıyor

ECB, Almanya'nın Frankfurt kentinde inşası devam eden yeni gökdelenlerine bu yılın kasım ayında taşınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT  - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Almanya'nın Frankfurt kentinde inşası devam eden yeni gökdelenlerine bu yılın kasım ayında taşınacak. 

ECB'nin 2002 yılı ortalarında yapımına başladığı yeni çift kulelerinin de içinde bulunduğu kompleksin inşası devam ediyor. Bankanın yeni binasına ne zaman taşınacağı ve taşınma işleminin beklenenden fazla sürmesi kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.   

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ECB Kıdemli İletişim Sorumlusu Andrea Jürges, Frankfurt'un Ostend semtinde yer alan eski bir pazar hali olan Grossmarkthalle'de inşa edilen yeni banka kompleksinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti. 

Jürgens, bankanın 3 ana bölümden oluşan ve 185 metre yüksekliğindeki yeni gökdelenlerine önümüzdeki kasım ayında taşınmasının beklendiğini kaydetti.  

Yeni tesislerde inşaat çalışmalarında son aşamaya gelindiğini aktaran Jürgens, "Teknik alt yapı kurulumu, işçilerin temini ve mobilyaların kurumu işlemleri son buluyor. Nisan ayında, proje çalışanları ve teknik uzmanlar gibi personelin bir kısmı yeni binaya taşındı. Taşınma işleminin kasım ayında başlayıp 2014 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor" dedi. 

Jürgens, ECB'nin yeni tesislerin inşasında oluşan maliyetleri karşılamada zorlandığı iddialarına ilişkin ise bankanın bu proje için kendi fonlarını kullandığını söyledi. 

1,2 milyar euro 

ECB'nin yeni tesislerinin bitimine kadar oluşacak toplam maliyetin yaklaşık 1,2 milyar euro olmasının beklendiğini ifade eden Jürgens, toplam yatırım maliyetinin, inşaat maliyetinin yanı sıra sitenin satın alımı, planlama ücretleri gibi tüm masrafları kapsadığını kaydetti. 

Ayrıca banka kaynaklarından edinilen bilgilere göre, 2005 yılında sabit fiyat üzerinden toplam yatırım maliyeti 850 milyon euro olarak hesaplanan yeni tesisin, 2005 yılından 2014 yılına kadar oluşan inşaat malzemeleri ve inşaat faaliyetlerindeki fiyat artışıyla öngörülemeyen değişiklikler nedeniyle fazladan 200 milyon euroya malolacağı tahmin ediliyor. 

Ek maliyetlerin yanında binanın inşasında bazı beklenmedik zorluklar da yaşandı. 2005'te genel yüklenici müteahhit teklifinin tatmin edici bir sonuç vermemesi üzerine ECB'nin müteahhit modelini değiştirmek zorunda kalırken, binada planlanmayan gelişmeler nedeniyle toplam yatırım maliyetinin yüzde 10 -14'ü tutarında bir ek maliyet daha eklendi. 

Tüm çalışanlar tek bir sitede  

ECB'nin yeni çift kuleleri, inşaatının tamamlanmasının ardından kentin siluetini tamamlayıcı bir özelliğe sahip olacak. Yaklaşık 1.500-1.800 personele sahip banka halihazırda 3 farklı sitede faaliyet gösteriyor ancak yeni inşa edilen gökdelenler, bankanın bütün çalışanları tek bir sitede bir araya getirecek. 

Öte yandan, binayı çevreleyen ahşap panolardaki ilginç ve renkli grafiti çalışmaları, bankanın yeni kompleksini ziyaret edenlerin ilgisini çekiyor. Bu gelişmeyi dikkate alan banka, şantiye etrafında grafiti çalışmalarının yapılabilmesi için ilgililere çalışma alanı ve panel temini sağlıyor.  

Alpha World Cities olarak adlandırılan Frankfurt am Main şehri, başta Avrupa Merkez Bankası, Almanya Merkez Bankası ve Commerzbank binaları olmak üzere, çoğu banka olarak hizmet veren Avrupa'nın en yüksek gökdelenlerine sahip. Bankalar şehri olarak bilinen kent, Almanya ve Avrupa çapında faaliyette bulunan finans şirketlerinin Avrupa merkezi olarak konumlanmış durumda. 

Bu konularda ilginizi çekebilir