Avrupa Parlamentosu İsrail'ı kınadı

Gazze'deki insani durum ve İsrail'in son saldırısına ilişkin karar tasarısı, 56 aleyhte ve 56 çekimser oya karşı 470 oyla kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG- Avrupa Parlamentosu, İsrail'i Gazze'ye insani yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıdan dolayı kınadı.

Avrupa Parlamentosundaki (AP) siyasi gruplarca ortaklaşa hazırlanan, Gazze'deki insani durum ve İsrail'in son saldırısına ilişkin karar tasarısı, 56 aleyhte ve 56 çekimser oya karşı 470 oyla kabul edildi.

Genel kurulda dün tartışılan ve bugün kabul edilen kararda, İsrail'in saldırısı "uluslararası hukuk ihlali" olarak değerlendirildi.

Saldırıyla ilgili "uluslararası tarafsız bir soruşturmanın" açılması istenen kararda, AB ülkelerinin bu konuda gerekli katkıyı vermeleri çağrısı yapıldı.

Kararda, İsrail'den, insani faciaya ve bölgenin radikalleşmesine yol açan Gazze ablukasını derhal kaldırması ve AB ülkelerinin de Gazze'ye giden kapıların sürekli açık tutulması için gerekli girişimlerde bulunması istendi.

Filistin'e yönelik mali ve ekonomik yardımın artırılması gerekliliğine işaret edilen kararda, İsrail ile Filistin arasında doğrudan görüşmelerin başlaması ve AB'nin bu konuda da gerekli desteği vermesi tavsiye edildi.

Son gelişmelerin Türkiye-İsrail ilişkilerine ciddi zarar verdiği ifade edilen kararda, "AP, Türkiye hükümetinin Filistin halkının üzerindeki yükün hafifletilmesi ve Orta Doğu barış sürecine katkı için diplomatik ve siyasi çaba göstermesini teşvik eder" ifadesi kullanıldı.

Otelin kamulaştırma bedeliyle ilgili kesin kararı mahkeme verecek

Sivas olaylarının yaşandığı Madımak Oteli'nin kamulaştırılması için gerekli ödeneğin, Sivas İl Özel İdaresi hesabına aktarıldığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Madımak Oteli'nin istimlak yoluyla kamulaştırılması için ayrılan ödenek, Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği hesabına gönderildi.

Kamulaştırma ödeneğinin İl Özel İdaresi hesabına aktarılmasına karşın, otelin kamulaştırma bedeli ile ilgili kesin kararı mahkemenin vereceği bildirildi.

Mahkemenin otelin değerinin belirlenmesi konusunda bir komisyon oluşturacağını, bilir kişilerin otelin değerini belirleyeceğini ifade eden yetkililer, mahkemenin kararının ardından kamulaştırma bedelinin İl Özel İdaresi tarafından otelin varislerinin hesabına aktarılacağını ve kamulaştırma sürecinin tamamlanacağını kaydetti.

Mahkemenin kararını yaklaşık 3 ay içerisinde vermesinin tahmin edildiğini bildiren yetkililer, mahkemenin, otel için şu anda gönderilen rakamdan daha fazla bir fiyat tayin etmesi halinde, aradaki farkın da ilgili bakanlık tarafından karşılanacağını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir