Avrupa Parlamentosu'ndan Merkel'e çağrı

Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz, ''Angela Merkel dünyada en etkili siyasetçilerden biri. Merkel'in, ihtilafın çözümünde merkezi rol alması iyi olur'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN- Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz,dünyada en etkili siyasetçilerden biri olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Kırım'daki ihtilafın çözümünde merkezi rol almasının iyi olacağını bildirdi.

Schulz, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya'nın ve Ukrayna'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi olduğunu hatırlatarak, Kırım'daki krizin çözümünde özellikle AGİT'in etkili olması gerektiğini belirtti. ''21 yüzyılın dili şiddet değil'' diyen Schulz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sorunları varsa bu konuda konuşması gerektiğini ifade etti.

Almanya Başbakanı Merkel'in Kırım'daki krizde arabulucu rol oynamasını isteyen Schulz, ''Angela Merkel dünyada en etkili siyasetçilerden biri. Merkel, ihtilafın çözümünde merkezi rol alması iyi olur'' dedi. Alman hükümetinin Rusya sorumlusu Gernot Erler de Kırım krizinde diplomatik yollardan çözüm bulunmasını istedi.

Erler, Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, şu an yaptırım aracının kullanılması durumunda diplomatik çözüm bulma fırsatının kapanmasın tehlikesinin oluşacağını bildirdi.

Uluslararası toplumun son ana kadar diplomatik çözüm bulunmasına konsantre olması gerektiğini savunan Erler, ''Rusya gerçekten Ukrayna'nın bir parçasını ilhak ederse bu Rusya'nın dünya politikasındaki pozisyonu için bir felaket olur. Böyle bir adım, Rusya ile iyi ilişkiler için çaba sarf eden ülkeler için de felaket olur'' ifadesini kullandı.

Şimdiye kadar Rus hükümetinin diğer ülkelerle iyi ilişkiler yürüttüğü ve dünya kamuoyunun görüşüne değer verdiği izlenimine sahip olduğunu vurgulayan Erler, ancak şimdi bunların  bir anlam taşımadığını, yaşananlara da anlam vermediğini sözlerine ekledi.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir