Avrupa şirketleri üçüncü çeyrek bilançolarını açıkladı

Üçüncü çeyrekte Deutsche Bank 777 milyon euro, UBS 1 milyar İsviçre frankı, BP 4,9 milyar dolar ve Novartis 2,49 milyar dolar kar açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT/CENEVRE - Avrupalı bankaların çeyrek bilançoları açıklandı. Üçüncü çeyrekte Alman Deutsche Bank 777 milyon euro kar etti. İsviçreli UBS bankası ise 1,8 milyar franklık (2,3 milyar dolar) usulsüz işlem sonucu ortaya çıkan kayıp nedeniyle üçüncü çeyrekte karının yüzde 39 düştüğünü açıkladı.

Deutsche Bank, geçen yıl üçüncü çeyrekte 1,2 milyar euro zarara rağmen bu yıl aynı çeyrekte 777 milyon euro kar ettiğini açıkladı.

Banka aynı çeyrekte gelirlerini yüzde 47 artırarak 7,3 milyar euroya çıkardı. Deutsche Bank geçen yıl aynı çeyrekte 2,3 milyar euro gelir elde etmişti.

Deutsche Bank Üst Yöneticisi Josef Ackermann, "Üçüncü çeyrekte yatırım bankacılığında riskli işleri azaltmalarından önemli oranda faydalandıklarını, klasik bankacılık işlerinden kazançlarını artırdıklarını, sermaye, likidite ve fon pozisyonlarını güçlendirdiklerini" belirtti.

Üçüncü çeyreğin, Amerikalı yatırım bankası Lehman Brothers'ın 2008 yılında çökmesinden bu yana en zorlu çeyrek olduğunu belirten Ackermann, "Üçüncü çeyrekte işletme ortamı, kötüleşen makroekonomik görünüm ve finansal piyasalardaki önemli karışıklık nedeniyle 2008 yılının sonundan bu yana en zorlu dönem oldu" dedi.

İsviçreli UBS

Bu arada İsviçreli UBS bankası, 1,8 milyar franklık (2,3 milyar dolar) usulsüz işlem sonucu ortaya çıkan kayıp nedeniyle üçüncü çeyrekte karının yüzde 39 düştüğünü açıkladı.

UBS, geçen yıl üçüncü çeyrekte 1,66 milyar frank olan karının bu yıl aynı çeyrekte yüzde 39 düşüşle 1 milyar franka gerilediğini bildirdi.

Bankanın üçüncü çeyrekte karının düşmesinde, Eylül ayında bankanın yatırım bankacılığı bölümünde bir çalışanın yetkisiz işlemleri nedeniyle 1,8 milyar frank zarar etmesinin ve 394 milyon franklık yeniden yapılanma maliyetlerinin etkili olduğu belirtildi.

UBS'deki 1,8 milyar franklık zarar nedeniyle UBS Üst Yöneticisi (CEO) Oswald Grübel geçen ay istifa etmek zorunda kalmıştı.

UBS'nin geçici CEO'su Sergio Ermotti, "Bankanın finans, sermaye ve fon pozisyonlarının sağlam kalmaya devam edeceğini" ifade etti.

BP 4,9 milyar dolar kar açıkladı

İngiliz petrol şirketi BP, küresel petrol fiyatlarının yüksek olmasının verdiği destekle üçüncü çeyrekte karını artırdı. BP, geçen yıl üçüncü çeyrekte 1,8 milyar dolar olan karının bu yıl aynı çeyrekte 4,9 milyar dolara çıktığını açıkladı. Şirketin Temmuz-Eylül döneminde gelirleri de yüzde 31 artışla 97,6 milyar dolara ulaştı.

Geçen yıl üçüncü çeyrekte 77 dolar olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı bu yıl ortalama 112 dolardan işlem gördü.

Şirketin, geçen yıl üçüncü çeyrekte 1,9 milyar dolar olan yenileme maliyeti karı ise bu yıl aynı çeyrekte 5,1 milyar dolar oldu.

Geçen yıl Meksika Körfezi'ndeki sızıntının yol açtığı büyük maliyet nedeniyle ilk dokuz ayda 9,5 milyar dolar zarar eden BP'nin bu yıl aynı dönemde yenileme maliyeti karı 15,9 milyar doları buldu.

Novartis'in karı 2,49 milyar dolar

İsviçreli ilaç şirketi Novartis üçüncü çeyrekte karını yüzde 7 artırdı. Novartis, geçen yıl üçüncü çeyrekte 2,32 milyar dolar olan karının bu yıl aynı çeyrekte yüzde 7 artışla 2,49 milyar dolara çıktığını açıkladı.

Şirketin aynı çeyrekte gelirleri de yüzde 18 yükselişle 14,8 milyar doları buldu.

Novartis Üst Yöneticisi (CEO) Joseph Jimenez, şirketin maliyetleri azaltma planlarının hızlanacağını söyledi.

Basel merkezli şirket, 1.100'ü İsviçre'de ve 900'ü ABD'de olmak üzere 2 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını da bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir