Avrupa, üç Rus petrol devine yaptırım hazırlığında

Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik bu hafta yürürlüğe koymayı planladığı yaptırımlar, Rosneft, Transneft ve Gazpromneft gibi ülkenin en büyük petrol firmalarını hedef alıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik bu hafta yürürlüğe koymayı planladığı yeni yaptırımlar, Rosneft, Transneft ve Gazpromneft gibi ülkenin en büyük petrol firmalarını hedef alıyor. 

Avrupa Komisyonu Enerji Müdürlüğü eski baş analistlerinden Andrew McKillop yaptığı değerlendirmede, yeni yaptırımların petrol ve doğalgaz ticaretinde Rusya'nın dolar ve avro kullanımını artıracağını söyledi. 

Rus enerji şirketlerine yönelik ekonomik yaptırımların, Avrupa'nın kendi enerji güvenliğini riske attığını savunan McKillop, "Özellikle kış ayları yaklaşırken, Rusya'nın muhtemel bir karşı yaptırım kararıyla Avrupa'ya ihraç ettiği enerji kalemlerini durdurması çok büyük bir risk" dedi. 

Hazırlanan yaptırım taslağına göre AB, üye ülkelerden Rusya'nın kamu kontrolündeki petrol şirketlerinin Avrupa piyasalarında borçlanmasının zorlaştırılmasını isteyecek. 

Rusya'nın petrol devi Rosneft, petrol nakliye şirketi Transneft ve doğalgaz firması Gazprom'un petrol ve rafineri faaliyetlerini yürüten alt kuruluşu Gazpromneft'in hedefte olduğu yeni yaptırımlar, bu şirketlerin Avrupa'daki finans kurumlarından aldığı kredilerin vadesini azami 30 gün olarak düzenleyecek. 

AB, Sberbank ve VTB Bank'ın da yer aldığı Rusya Federasyonu kontrolündeki 5 bankaya benzer bir yaptırım kararını temmuzda yürürlüğe koymuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir