Avrupa ve Asya borsalarında kaygılar sürüyor

ABD borsaları günü düşüşle kapatırken, Tokyo Borsası son 2 ayın en büyük düşüşünü gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Yunanistan'daki borç sarmalının Avrupa'ya yayılacağı endişeleri piyasalarda baskı yaratmaya devam ediyor. Dünkü sert düşüşlerin ardından yurtdışında satıcılı seyir devam ediyor.

Yunanistan destek paketinin uygulanabilirliğine yönelik endişeler ve borç krizinin Portekiz ile İspanya’ya sıçrayabileceği yönündeki korkular dün dünya borsalarında sert satışlara yol açtı.

Londra Borsası FTSE INDEX, 100, 69.18 puan düşüşle günü  5,341.93 puandan kapadı.

Frankfurt Borsası DAX INDEX, 48.41 puan düşüşle günü 5,958.45 puandan kapandı.

Paris Borsası CAC 40 ise, 53.26 puan düşüşle günü 3,636.03 puandan tamamladı.

ABD borsaları yine düştü

ABD borsaları sert düşüşle açıldıktan sonra ekonomik verilerin etkisinde toparlanmaya çalıştı. Kapanışa doğru gelen satışlar endeksleri eksiye döndürdü.

Avrupalı ülkelere ilişkin borç endişelerinin, ABD hizmet sektöründe büyümeye işaret eden veriyi gölgede bırakmasıyla birlikte ABD'de borsalar değer kaybetti.

Dow Jones Endüstri Endeksi 59,94 puan düşüşle 10.866,83'den, Nasdaq Bileşik Endeksi 21,96 puan düşüşle 2.402,29'dan kapandı.

Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Axel Weber'in borç krizinin diğer ülkelere de ciddi yayılma riskleri olduğunu belirtmesi, Walt Disney, American Express ve General Electric hisselerinin Dow Jones Endeksi'nin en çok kaybeden hisseleri olmalarına yol açtı.

Asya kaygılı

Satış baskısı Asya borsalarında da devam ederken iki gün kapalı kalan Tokyo son 2 ayki en büyük düşüşünü yaşadı. Tokyo Borsası NIKKEI 225, 361 puan düşüşle günü 10,695 puandan kapandı. Düşüşün en önemli nedeni olarak Yunanistan'ın borç kirizinin Avrupa'nın diğer büyük ekonomilerini de etkileyecek endişesi olarak gösteriliyor.

Şangay Borsası da aynı şekilde Yunanistan'ın borç krizinden etkilenerek 280 puan düşüşle 2,777 puandan kapandı.

Emtiadaysa dünkü satışların ardından artışlar var. Petrol 80 doların üzerinde, altın 1175 dolarda. Bakır yeniden 7 bin doların üzerine çıktı.

Euro-dolar ise 1.28'in üzerinde işlem görüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir