Avrupa'da sanayi üretimi arttı

Sanayi üretimi, 2016 kasım ayında bir önceki aya kıyasla Euro Bölgesinde 1,5, Avrupa Birliğinde (AB) ise yüzde 1,6 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, ortak para birimi olarak avroyu kullanan 19 üyeli Euro Bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi, geçen yılın kasım ayında ekim ayına kıyasla yüzde 1,5 arttı. Sanayi üretimi, 2015 yılının kasım ayı ile kıyaslandığında ise yüzde 3,2 artış gösterdi.

Piyasalarda sanayi üretiminin tek para birliğinde aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 1,5 artması bekleniyordu. Sanayi üretimi böylece piyasa beklentilerinin üzerinde performans gösterdi.

En fazla artış İrlanda’da

28 ülkeden oluşan AB’de ise sanayi üretimi, kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 1,6 ve 2015 yılın kasım ayına göre de yüzde 3,1 yükseldi.

Verinin mevcut olduğu AB ülkeleri içinde, sanayi üretiminde aylık bazda en fazla artış yüzde 16,3 ile İrlanda’da görülürken, Yunanistan ve Portekiz’de sanayi üretimi yüzde 0,9 geriledi.

2015 yılının kasım ayına göre ise sanayi üretimi en fazla artan ülke yüzde 14,6 ile İrlanda oldu. Malta ve İsveç’in sanayi üretimlerinde ise yüzde 0,8’lik azalış görüldü.

Avrupa’nın öncü ekonomisi Almanya’da da sanayi üretimi kasımda aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,3 artış gösterdi.

Almanya yüzde 1.9 büyüdüAlmanya yüzde 1.9 büyüdü