Avrupalılar Türkiye'nin AB üyesi olacağına inanıyor

Kamuoyu araştırması Türkiye'nin AB üyesi olacağına Türklerden ziyade AB ülkeleri vatandaşlarının inandığını ortaya koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MADRİD - Transatlantik ilişkilerle ilgili olarak Amerikalı ve Avrupalıların tutumu hakkında yılda bir yapılan kamuoyu araştırması "Transatlantik Eğilimler"in 2008 yılı raporu, Türkiye'nin AB üyesi olacağına Türklerden ziyade AB ülkeleri vatandaşlarının inandığını ortaya koydu.

"Transatlantik Eğilimler"in destekçileri arasında yer alan BBVA Vakfı tarafından bugün Madrid'de açıklanan raporda, AB ülkeleri vatandaşlarının ortalama yüzde 60'ı Türkiye'nin AB üyesi olacağını büyük olasılık olarak görürken, bu oran Türkiye'de yüzde 26'da kaldı.

Ankete 12 AB ülke dahil edildi. Türkiye'nin AB üyesi olacağına inananların oranı İngiltere'de yüzde 72, Hollanda'da yüzde 70, Almanya'da yüzde 65 ve İtalya'da yüzde 63 olarak ortaya çıktı. Fransa yüzde 42 ve Slovakya yüzde 34 ile sıralamanın en sonunda yer aldı.

"Türkiye'nin AB'ye girişinde genel olarak katkısının ne olacağı" sorusuna Türklerin yüzde 42'si "olumlu", yüzde 31'i "olumsuz", yüzde 19'u "ne iyi, ne kötü" ve yüzde 8'i "bilmiyorum" cevabını verdi. Aynı soruya AB ülkelerinde verilen cevabın ortalaması yüzde 45 ile "ne iyi, ne kötü", yüzde 28 ile "olumsuz" ve yüzde 21 ile "olumlu" olarak ortaya çıktı.

Anketten, 2007 yılına oranla Türklerin AB ve Amerika'ya karşı görüşlerinin biraz olumlu yönde geliştiği, ancak uluslararası sorunlarda ne AB, ne de ABD'nin liderliğini istediği sonucu da çıktı.

ABD'de yapılacak başkanlık seçiminin adaylarıyla ilgili yöneltilen sorularda, Türklerin çoğunluğu Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama'dan yana görüş bildirdi.

Ankette ayrıca, ABD-AB ilişkileri, Afganistan veya Rusya-Gürcistan sorunları gibi uluslararası konularda yöneltilen sorulara ise Türklerin yüzde 40'a varan oranlarda "bilmiyorum" şeklinde cevap verdikleri belirtildi.