Avustralya beklentinin üzerinde büyüdü

Ekonomideki yeniden dengeleme sürecinin başlamasıyla Avustralya ekonomisi son çeyrekte beklentinin üzerinde büyüme kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANBERRA- Avustralya ekonomisi geçtiğimiz yılın son çeyreğinde merkez bankasının tüketim odaklı büyüme planının meyvelerini vermesiyle hanehalkı harcamalarının artması ve tasarrufların düşmesiyle analistlerin beklentisinin üzerinde büyüdü.

Avustralya'nın GSYH'si 4. çeyrekte önceki çeyrekten yüzde 0.8 büyüyerek, Bloomberg anketine katılan 28 analistin medyan tahmini olan yüzde 0.7'yi aştı. Tasarruf oranı son çeyrekte yüzde 9.7'ye gerileyrek, 2010'dan bu yana ilk kez yüzde 10'un altını gördü. 

Politika yapıcılar, küresel kriz döneminde ülkenin resesyona girmesini önlemesine yardımcı olmuş olan maden kaynakları yatırımlarındaki patlamanın azalması sürecindeki ekonomiyi dengelemeye çalışıyor. Avustralya Merkez Bankası 2011'in sonlarından geçtiğimiz yılın Ağustos ayına kadar borçlanma maliyetlerinde yüzde 2.25'lik indirim yaparak, faizi yüzde 2.5 ile rekor düşük düzeye indirdi ve konut fiyatlarını ve inşaat izinlerini artırdı.

Büyüme verisinin dengeleme hamlelerinin işlemeye başladığı mesajını verdiğini söyleyen HSBC Holdings Plc'nin Avustralya başekonomisti Paul Boxham, "Faiz indirimleri masadan kalktı. Artık faizlerin yıl sonundan önce artacağına yönelik kanıtlar artmaya başlıyor" dedi.

Avustralya doları, Sidney saati ile 12:56'da ABD doları karşısında 89.67 centten 89.50 ABD centine geriledi. Traderler, RBA'in yüzde 7 ihtimalle Ağustos'ta nakit faizleri çeyrek puan artıracağını öngörüyor. Bu oran dün yarı düzeyindeydi.