Avustralya'da da peçe yasağı

Avustralya'da bir bölge mahkemesinde tanıklık yapan kadının yüz ifadesinin jüri tarafından görülemeyeceği gerekçesiyle peçeli çarşaf giymesi yasaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PERTH- Avustralya'da bir mahkeme hakimi, Müslüman bir kadının Ekim'de yapılacak duruşmada peçeli çarşafıyla ifade veremeyeceğine hükmetti.

Batı Avustralya eyaleti Bölge Mahkemesi hakimi Shauna Deane, Tasnim adlı kadının tanıklık yaptığı sırada yüz ifadesinin jüri tarafından görülemeyeceği gerekçesiyle yalnızca gözlerini açıkta bırakan peçeli çarşaf giymesinin doğru olmayacağına karar verdi.

Tasnim hakkında verdiği bu kararın sadece bu dava için geçerli olacağını, başka davalar için emsal teşkil etmeyeceğini belirten Deane, savunma ve iddia makamı avukatlarına, Tasnim'in peçesiz olarak nasıl rahat ifade verebileceğinin yollarını aralarında görüşmelerini tavsiye etti. 

36 yaşındaki öğretmen Tasnim, Perth kentinde, Müslüman kadınlar için kurulan bir okulu işleten şirketin müdürüne karşı açılan davada, iddia makamının tanığı olarak duruşmaya katılacak. Şirketin müdürü Enver Seyid 2006-2007 arasında eyalet ve devlet fonlarından yüz binlerce dolar talep edebilmek için okula fazla öğrenci kaydetmekle suçlanıyor.

7 yıldır Avustralya'da yaşayan Tasnim'in bu duruşmaya peçesiyle katılabilmesi için mahkeme kararı çıkartmaya çalışan avukatları, hakim Deane karşısında müvekkillerinin peçesiz rahat edemeyeceğini ve rahat ifade veremeyeceğini ileri sürmüştü.

Avukat Mark Ritter'in mahkemeye, Tasnim'in genelde sadece ailesinin yanında yüzünü açtığını söylemesine rağmen, Tasnim'in doktora gittiğinde, pasaport işlemleri yapılırken ve ehliyet için fotoğrafı çekilirken yüzünü açtığına dair kanıtlar sunuldu.

17 yaşından beri peçeli çarşaf giyen Tasnim mahkeme kararından sonra yaptığı açıklamada, "Bu benim kişisel tercihim. Baskı değil, beni özgür kılıyor" diye konuştu. Bu davanın çarşafın Avustralya'da yasaklanıp yasaklanmaması tartışmalarını başlatacak olmasına üzüldüğünü belirten Tasnim, bunun Avustralya için bir geri adım olacağını ve Müslümanlarla gayrimüslimler arasındaki bölünmeyi artıracağını kaydetti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir