Avustralya'yı sıcaklar kavuruyor

Rekor seviyelere ulaşan sıcaklarda bir kişi öldü, yüzlerce kişi hastanelere kaldırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELBOURNE  - Kışı yaşayan kuzey yarım kürede göller ve şelaleler buz tutarken, Avustralya'da 46 dereceyi bulan hava sıcaklığı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ülke genelinde çıkan yangınlarda binlerce hektar ormanlık ve çalılık alan küle dönerken, aşırı sıcaklardan dolayı bir kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi çeşitli rahatsızlıklarla hastanelere başvurdu. 

Avustralya'da rekor seviyelere ulaşan hava sıcaklıkları nedeniyle muhtemel yangınları önlemek için ormanlık ve çalılık alanlarda ateş yakma yasağı ilan edildi. Gece ve gündüz birçok anayolda dijital ekranlarla ateş yakma yasağını duyurmaya çalışan yetkililer, petrol istasyonları ve halkın yoğun olarak gittiği yerlere ilanlar asarak yangına karşı uyarılar yapıyor. 

Victoria eyaletinde devam eden orman ve çalı yangınlarda bir kişi öldü. Melbourne'ün kuzeyinde çıkan yangınsa itfaiye ekiplerince işyeri ve evlere yaklaşmadan kontrol altına aldı.  

Rüzgar ve hortumlar yangınları söndürmeyi zorlaştırıyor 

Avustralya'daki yangınları söndürmek kimi zaman oldukça uzun zaman alabiliyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri ani gelişen rüzgar ve hortumlar. Soğutma çalışmaları yapılan Melbourne'daki yangın alanında aniden ortaya çıkan ve kameraya yansıyan hortum nedeniyle bir anda her yer siyah dumanla kaplandı. Hortum, yangının söndürülmüş olmasından dolayı herhangi bir tehlike oluşturmadı. 

Avustralya'nın Victoria eyaletinde "kara cumartesi" diye anılan 7 Şubat 2009 günü çıkan yangında 173 kişi ölmüş, 5000 kişi yaralanmış ve 2029 ev tamamen yanmıştı. Benzer bir faciayı yeniden yaşamak istemeyen Avustralyalılar, hava sıcaklığının yükseldiği her zaman alarma geçip olağanüstü güvenlik tedbirleri alıyor. Küçük arazi yangınlarında bile, yollar kapatılıyor ve bölge emniyet ve itfaiye yetkilerince kordon altına alınıyor. 

100 bin ev elektriksiz  

Aşırı sıcaklardan dolayı yoğun klima kullanımının elektrik arızalarına yol açmaması için bazı semtlerde elektrik kesintisine gidildi. Eyalet genelinde yaklaşık 100 bin evin elektriksiz kaldığı belirtilirken, hava normale döndüğünde kesintilerin biteceği açıklandı.  

Aşırı sıcaklardan tren ve tramvaylar da etkilendi. Birçok sefer yapılamadı. Melbourne'de sıcaklardan eriyen bir elektrik kablosu tramvayların geçtiği caddeye düştü. Trafiği ve tramvayları durdurarak olay yerinde tedbir alan polis ve itfaiye, muhtemel bir tehlikeyi önledi. 

Avustralya'da resmi kurumlar, halkı bilgilendirmek için sürekli açıklama yapıyor. Radyo, televizyon ve sosyal medyadan sürekli halkı yangınlar ve olumsuz hava şartları konusunda bilgilendiren yetkililer, halkı yaşlı ve hasta komşularına dikkat etmeleri, çocukları araba içinde bırakmamaları, dışarı çıkarken güneş kremi sürüp şapka giymeleri ve bol sıvı tüketmeleri konusunda uyarıyor. Aşırı sıcakların etkisinden korkan Avustralyalılar plajlara bile fazla rağbet etmeyerek evlerinde ve kapalı alanlarda kalmayı tercih ediyor. 

Sıcaklık 20 derece birden düşecek  

Meteoroloji yetkilileri, Avustralya'yı günlerdir kavuran sıcakların cumartesi gününden itibaren 20 derece birden düşeceğini bildirdi. Sıcaklıktaki ani düşüşün Melbourne'de devam eden ve seyircilerin sıcaktan dolayı pek rağbet göstermediği Avustralya Açık Tenis Turnuvası'na da ilgiyi artıracağı tahmin ediliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir