'Azerbaycan bankacılık sektöründe reform gerekiyor'

Mali Piyasaları Denetleme Kurulu Başkanı Aslanlı: "Finans sisteminin önemli halkası olan bankacılık sektöründe, direnç ve istikrarlı gelişme elde edilmesi için reformların yapılması gerekiyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçen yıl ülkede yaşanan devalüasyon ve dalgalı kura geçilmesi kararının ardından bazı bankaların kapatılması, belli aralıklarla yaşanan döviz satışı sıkıntısı, kredisini ödeyemeyenlerin sayısında yaşanan artış gibi etkenler, bankacılık sektöründe değişimlerin yapılmasını gündeme getirdi.

Azerbaycan'da bankalara lisans verme, düzenleme ve denetleme faaliyetleri konusunda yetkili kurum olan Mali Piyasaları Denetleme Kurulu Başkanı Rufat Aslanlı, kuruldukları günden itibaren bankacılık sisteminin güçlenmesi için devamlı çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Bankaların aktiflerini, likidite, döviz ve sermayelerini değerlendirmek için sürekli denetimler yaptıklarını, bankaların direncini ölçmek için stres testler uyguladıklarını söyleyen Aslanlı, "Finans sisteminin önemli halkası olan bankacılık sektöründe, direnç ve istikrarlı gelişme elde edilmesi için reformların yapılması gerekiyor" görüşünü paylaştı.


"Bankacılık sektörü liberalleşmeli"

Ekonomik Teşebbüslere Yardım Merkezi ekonomi uzmanı Samir Aliyev de bankacılık sektöründe köklü reformların yapılması gerektiğini söyledi.

Aliyev, ilk olarak banka aktiflerinin konsolidasyonunun güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Sektörde rekabetin sağlanması için temerküz düzeyinin aşağı çekilmesini öneren Aliyev, Mali Piyasaları Denetleme Kurulunun bankaların sermayesine yönelik taleplerini biraz daha sertleştirmesinin faydalı olacağını kaydetti.

Bankaların ihtisaslaşmasının önem arz ettiğini vurgulayan Aliyev, yabancı bankaların ülkeye gelmesi için bankacılık sektörünün liberalleşmesi gerektiğini savundu.

"Kredi affı getirilmeli"


Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi Başkanı Vügar Bayramov, bankalar için mevcut toplam sermaye limitinin yeniden gözden geçirilerek artırılması ve böylece konsolidasyon sürecinin hızlandırılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yabancı bankaların Azerbaycan bankacılık sektörüne katılımının sağlanmasının önem arz ettiğini vurgulayan Bayramov, bankaların reel sektöre yönelik faaliyetlerinde vergi indirimi yapılması gerektiğini ifade etti.

Devalüasyon sonrasında dövizle kredi alan şahısların ödeme yükünün arttığını hatırlatan Bayramov, "Kredi affı getirilmeli ve şahıslarla şirketlerin devalüasyon sonrasında artan ödeme miktarının üçte biri devlet tarafından karşılanmalıdır. Döviz alım satımlarında bankalar için belirlenmiş 'resmi kurdan en fazla yüzde 4 pahalıya satma' limitinin yüzde 2'ye çekilmesi gerekiyor. Limitin aşağı çekilmesi bankaların spekülasyonlarını önleyecek, vatandaşların ve şirketlerin harcamalarını azaltacak. Bu durum resmi kurun döviz piyasasında olan kur ile uygunlaşmasını önemli ölçüde etkileyecek" şeklinde konuştu.

Azerbaycan Merkez Bankası, bu yılın başlarında 7 bankanın lisansını feshetmişti. Daha sonra Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kararıyla kurulan Mali Piyasaları Denetleme Kurulu, 4 bankayı kapatmış, gerekçe olarak bankaların hisselerini mevzuata göre tasnif etmedikleri, olası zararlar için rezerv oluşturmadıkları, tahrif edilmiş raporlar gönderdikleri ve Kurul'un talimatlarına uymadıkları gösterilmişti.

Bugün Azerbaycan'da 33 özel banka faaliyet gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir