”Azerbaycan enerji güvenliği konusunda önemli role sahip”

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Bakü 4'üncü Uluslararası Enerji Zirvesi'nde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAKÜ - Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Azerbaycan'ın stratejik önem taşıyan projelerin gerçekleştirilmesinde büyük cesaret sergilediğini ifade ederek, "Azerbaycan hem bölgenin, hem Avrupa'nın enerji güvenliği konusunda önemli role sahiptir" dedi.

Bakü 4'üncü Uluslararası Enerji Zirvesi'nde konuşan Saakaşvili, zirveye katılan ülkelerin, tüm baskılara rağmen Hazar'daki enerji kaynaklarının alternatif güzergahlarla Avrupa'ya taşınmasından yana olduklarını söyledi.

Mihail Saakaşvili, zirve sırasında kabul edilecek belgelerde, katılımcı ülkelerin bu konudaki düşüncelerinin de yer alacağını kaydetti.

Ülkesi ile Rusya arasındaki gerginliğe de değinen Saakaşvili, bu yılın Ağustos ayında Rus askeri güçlerinin Gürcistan'daki petrol ve gaz boru hatlarını hedef aldıklarını belirterek, "Savaş sırasında köprüler çöktü ve limanlardaki çalışma tamamen durduruldu. Bütün bunlar hidro karbon enerji kaynaklarını ihraç etmek isteyen ülkelere uyarı amacı taşıyor. Bu kabul edilmezdir" dedi.

Saakaşvili, Rus gazının Avrupa'ya taşınmasını amaçlayan projelere karşı olmadıklarını ifade ederek, ancak Gürcistan'ın bu süreçte tekelciliğin kabul edilemeyeceğinden yana olduğunu bildirdi.

Litvanya Devlet Başkanı Valdes Adamkus

Litvanya Devlet Başkanı Valdes Adamkus, NABUCCO, Odessa-Brodi-Gdansk gibi önemli projelerin gerçekleşmesinde Avrupa Birliği'nin de ilgili olduğunun altını çizerek, "Bugün enerji güvenliği ve ihraç güzergahlarının çeşitliliği, zamanın talebidir, görüşülen projelerin gerçekleşmesi için çalışmalıyız" dedi.

Avrupa'nın, enerji güvenliğinin sağlanması yolunda daha kararlı ve hızlı adımlar atması gerektiğini ifade eden Adamkus, Hazar, Karadeniz ve Avrupa ülkeleri için çeşitli enerji güzergahlarının kullanılmasının ayrı bir önemli olduğunu söyledi.

Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski de, yeni enerji güzergahlarının oluşturulması konusunun tüm dünyayı ilgilendirdiğini belirterek, diğer ülkeler gibi Polonya'nın da NABUCCO ve Odessa-Brodi projelerini desteklediğini kaydetti.

Kaczynski, hidro karbon enerji kaynaklarının Karadeniz üzerinden diğer ülkelere taşınmasının Avrupa'nın güvenliğine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.