”Azerbaycan enerji konularında güvenilir ortak olmayı sürdürecek”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Uluslararası 16. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı'na katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BAKÜ - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, enerji alanında ön gördükleri hedeflere ulaştıklarını ve kaynak çeşitliliği konusunu da tam çözdüklerini ifade ederek, "Azerbaycan gelecek yıllarda da enerji konularında güvenilir ortak olmayı sürdürecektir" dedi.

Başkent Bakü'deki Haydar Aliyev Spor ve Konser Sarayı'nda düzenlenen Uluslararası 16'cı Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarına katılan Aliyev, ülkesinin 3 petrol ve 4 doğal gaz boru hattına sahip olduğunu belirterek, "Biz tam olarak Azerbaycan'ın petrol ve doğal gaz çeşitliliği konularını çözebilmişiz" şeklinde konuştu.

Aliyev, hem kendi ihtiyaçlarını karşıladıklarını hem de komşu ülkelere doğal gaz ihraç ettiklerini de hatırlatarak, gelecek yıllarda ihracat hacminin artırılacağını söyledi.

Petrol ve doğal gaz alanındaki çalışmaları anlatan Aliyev, petrol faktörünün kendileri için amaç değil, amaca ulaşmak için bir araç olduğunu ve bu aracı başarılı bir şekilde kullanarak ülke ekonomisini yüksek düzeye ulaştırmayı başardıklarını belirtti.

Petrol dışı alanların geliştirilmesi için petrolden elde edilen gelirlerin bu alanlara yatırılarak, ülke ekonomisinin canlanmasını sağlamayı başardıklarını ifade eden Aliyev, bugün petrol dışı alanın, petrol alanından daha hızlı geliştiğini kaydetti.

Aliyev, dünya için krizli olan 2009 yılının ilk çeyreğinde Azerbaycan ekonomisinde yüzde 4,3, petrol dışı sektöründe ise yüzde 13 artış sağlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, 2009 yılında petrol üretiminin 45 milyon ton civarında, doğal gaz üretiminin ise yaklaşık 25-27 milyar metreküp olacağını da  sözlerine ekledi.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 22 ülkeden yaklaşık 250 şirketin katıldığı fuar çerçevesinde çeşitli konferanslar düzenlenecek, söz konusu fuar, 5 Haziran'a kadar ziyaretçilere açık olacak.