Azerbaycan'da cumhurbaşkanı seçimi yarın yapılacak

MSK Başkanı Penahov, oy sayımını isteyenlerin izleyebileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAKÜ - Azerbaycan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Mezahir Penahov, yarın yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde oy sayımıyla ilgili yasal düzenleme hakkında bilgi verdi.

Penahov, seçim öncesi yapılan çalışmalarla ilgili olarak Bağımsız Basın Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, oy sayımının bölge seçim komisyonu üyeleri tarafından yapılacağını, izleyenlerin de benzeri sayım yapabileceğini, sonuçların farklı olması durumunda bu farkın nereden kaynaklandığının aydınlatılması gerektiğini kaydetti. Oy sayımına katılmak için bölge seçim komisyonlarına başvurunun yeterli olduğunu ifade eden Penahov, tüm seçmenlere oy vermeleri çağrısında bulunduğunu vurguladı. 500 seçim merkezinde kurulan kameralardan oy verme işlemlerinin internetten izlenebileceğini belirten Penahov, aynı şekilde oy sayımının da bu kameraların önünde yapılacağını söyledi.

Basın toplantısında bazı merkezlerdeki kameraların görüntülerinden örnekler de gösteren Penahov, bir sonraki seçimde kamera kurulan merkez sayısının iki katına çıkarılacağını kaydetti. Adayların belirlenmesi ve bu adayların faaliyetleriyle ilgili de bilgi veren Penahov, devlet radyo, televizyon ve gazetelerinde adaylara yasanın öngördüğünden daha fazla propaganda fırsatı verildiğini ifade ederek, gerek bu konuda, gerekse adayların seçmenlerle ilgili görüşmelerinde kayda değer sorunla karşılaşılmadığını söyledi. Oy verme işleminin yerel saatle 08.00'de başlayacağını belirten Penahov, saat 19.00'da işlemin tamamlanacağını, bu saatte sandık başında oy kullanmayanlar olması halinde bu kişilerin oy kullanmasına kadar sandığın açık kalacağını kaydetti. Penahov'un açıklamasına göre, resmi olmayan ilk seçim sonuçlarının yerel saatle 22.00 sularında açıklanması öngörülüyor.