Azeri Parlamenterler MHP'de

Azeri kadın parlamenterler Ermensitan sınır kapısına ilişkin görüşlerini ilettiler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva, ülkesinde insanların dikkatle Türk televizyonlarını izlediğini belirterek, "Karabağ sorunu ve sınır kapısının açılmasına ilişkin verilen mesajları izliyorlar. Yayılan bir sürü haber var. Bunlar insanlarımızı üzüyor" dedi.

Azerbaycanlı kadın milletvekillerinden oluşan heyet, parti genel merkezinde görüştükleri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, "Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılması" tartışmaları ve Karabağ sorununa ilişkin görüşlerini aktardılar.

MHP Milletvekili Şenol Bal, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Bahçeli ile sorunları enine boyuna tartıştıklarını söyledi.

Kendisinin davetlisi olarak Türkiye'ye gelen konuk milletvekillerinden oluşan heyet için Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dan randevu istediklerini, ancak Babacan yurt dışında olduğu için görüşmenin gerçekleşmediğini anlatan Bal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan ise randevu talebine yanıt beklediklerini ifade etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bal, bir soru üzerine, bugün Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile de görüştüklerini anımsatarak, "Kendisi bize 'Karabağ sorunu çözülmeden sınır kapısının açılamayacağını' söyledi. Ama bunlar bir bilgiye dayalı söylemler değil. Bir temennidir. Biz bu konuya ilişkin resmi bir açıklama bekliyoruz" dedi.

Bal, konuk parlamenterlerin ziyaretinin iki ülke arasındaki yanlış anlamaların, tedirginliklerin giderilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva da ülkesinde Türkiye televizyonlarının seyredildiğini belirterek, "Bizim insanlarımız dikkatle Türk televizyonlardan Karabağ sorunu ve sınır kapısının açılmasına ilişkin verilen mesajları izliyorlar. Yayılan bir sürü haber var. Bunlar insanlarımızı üzüyor" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin de "Karabağ'da Ermeni işgali sona ermeden sınır kapısının açılmasının mümkün olmadığını" söylediğini ifade eden Paşayeva, Bahçeli'ye Karabağ'dan alınan bir tutam toprak da hediye ettiklerini anlattı. Toprağın, Karabağ'da evladı şehit olmuş bir anne tarafından gönderildiğini belirten Paşayeva, şehit annesinin kendilerine, "Alın bu toprağı Karabağ ile ilgili duyarlılık gösteren insanlara götürün verin. Verin ki burayla ilgili duyarlılıkları sürsün" dediğini aktardı.

Paşayeva, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de bir görüşme yapacaklarını ifade ederek, Gül'ün Karabağ sorunu ve Ermenistan sınır kapısının açılmasına ilişkin mesajlarını dikkatle beklediklerini söyledi.

"Karabağ sorunun da çözümsüzlüğü Ermenistan'ın dayattığını" ileri süren Paşayeva, "Çözümü isteyen Türkiye ve Azerbaycan. Ama buraya bir çözüm üretilirken ülkemizin milli çıkarlarının da göz ardı edilmemesini istiyoruz" dedi.

MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, bir gazetecinin, "(Karabağ ve sınır kapısının açılmasına ilişkin resmi bir açıklama beklediğinizi) söylediniz. Başbakan'ın açıklamaları sizin için yeterli değil mi" sorusunu, "Konunun netlik kazanması gerekiyor. Sorunla ilgili çelişkili açıklamalar geliyor. Bugüne kadar Ermenistan'a bir sürü taviz verildi. Bu kardeşlerimizin ne için burada? Demek ki bir duyumları var. Onlara da bir şeyler ulaşmış. Konunun netleşmesini ülkemizin en yetkili ağızlarından duymak istiyorlar" diye yanıtladı.

Eurovision şarkı yarışması

Bal'ın ardından tekrar söz alan Paşayeva, bazı konulara ilişkin yalan yanlış enformasyonların ortalıkta dolaştığını söyledi. Paşayeva, şöyle devam etti:

"(Azerbaycan'da Türk iş adamlarına saldırılıyor), 'Hadise'nin konserini iptal ettiler', 'Eurovision'da şöyle yapacaklar, böyle yapacaklar' diye bir sürü yalan bilgi var. Böyle bir şeyler yok. Bunların hepsi yalan, iftiradır. Azerbaycan, Türkiye'ye hangi oyu kullandığını da ortaya koymuştur. Medyada böyle haberler yer alıyor. Bunlara medyanın dikkat etmesi lazım. Böyle haberlere izin verilmemesi lazım."