Babacan: Türkiye, AB'ye dinamizm katar

Babacan, Lüksemburg'ta, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile "Türkiye'nin AB üyeliğinin yapacağı katkılar" konusunda konferans verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LÜKSEMBURG  - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin bugün tam üye olması halinde AB'nin 6. büyük ekonomisi olacağını söyledi.

Babacan, Pierre Werner Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinlikte, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile "Türkiye'nin AB üyeliğinin yapacağı katkılar" konusunda konferans verdi.

Konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğin birlik için avantajlar getireceğine değinen Babacan, "Türkiye'nin üyeliği birlik için yük olmayacak, birliğe değer kazandıracaktır" dedi.

Türkiye'de son yıllarda yaşanan ekonomik değişmeye dikkati çeken Babacan, gayrı safi milli hasılanın önemli ölçüde arttığını, ihracat oranının büyük artış gözlendiğini söyledi.

Babacan, bu ekonomik gelişmeler ışığında Türkiye'nin AB para birimi Avro için belirlenen Avro Maastricht kriterlerinin bile bazılarını karşıladığını söyledi.

Türkiye'nin üyeliğinin AB'ye dinamizm getireceğini belirten Babacan Türkiye ile birlikte, AB'nin rekabet gücünün de artacağını belirtti.

Türk ekonomisinin giderek artan oranda AB ekonomisine daha fazla entegre olduğunu kaydeden Babacan, AB ülkelerinden Türkiye'ye son yıllarda gelen yabancı yatırımın oranının da önemli ölçüde arttığını kaydetti.

Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili sürecin Bangladeş'ten Orta Doğu'ya kadar geniş bir alanda büyük heyecan uyandırdığını ifade eden Babacan, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal alanda yaşadığı değişim ve reformların bu ülkeler tarafından çok yakından izlendiğine işaret etti. Babacan, bununla birlikte, bazı ülkelerin üyelik müzakereleri engellemesinin Türk halkında hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Türkiye'nin bölgede yaşanan kriz ve sorunların çözülmesi için gösterdiği çabaya dikkati çeken Babacan, özellikle Türkiye'nin Kafkasya ve Orta Doğu'daki girişimlerine atıfta bulundu.

Babacan, Türkiye'nin İslam, demokrasi ve laikliğin birlikte gerçekleştirilmesi konusunda örnek bir ülke olduğunu kaydetti.

Enerji konusuna da değinen Babacan, dünyanın doğal gaz ve petrol kaynaklarının üçte ikisinin bulunduğu bölgeye komşu olduğunu belirtti ve AB'nin enerji kaynakları ve çeşitliliği açısından Türkiye'nin "doğal bir köprü rolü oynadığını" anlattı.

Babacan, Türkiye'nin de içinde bulunduğu enerji projeleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Babacan, Rum tarafının "ucu açık süreli bir müzakere ısrar etmesini eleştirdi ve müzakerelerin süresi konusunda bir takvim belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

"İsrail'le ilişkiler konusunda endişe duymuyorum"

İsrail ile ilgili yaşanan gerginliğe de değinen Babacan, ilişkilerin gelişmesinin iki ülkenin de stratejik çıkarına olduğunu ve ilişkilerin sağlam temellere dayandığını belirterek, ilişkilerde uzun dönem için endişe duymadığını kaydetti.

Babacan, Suriye ve İsrail arasında arabuluculuk yapan Türkiye'nin, görüşmeler sürerken, İsrail'in Gazze'ye başlattığı operasyon nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Türkiye'nin İsrail'e yönelik eleştirilerini hatırlatan Babacan, "Biz, sorunun silahla çözülmeyeceğini söylüyoruz. Ayrıca bu kadar sivil kadın ve çocuğun orantısız güç kullanarak öldürülmesini eleştirdik" diye konuştu.

Babacan, bugün temasları çerçevesinde Lüksemburg dışişleri bakanı, hazine ve bütçe bakanı ve meclis başkanı ile görüşmüştü.

Bakan Babacan, temaslarının ardından İstanbul'a dönmek üzere Lüksemburg'dan ayrıldı.