Bağış, ABD Kongresi heyeti ile görüştü

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ABD Kongresi Türkiye Çalışma Grubu'nu kabul etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ABD Kongresi Türkiye Çalışma Grubu'nu kabul etti.

Basın mensuplarının sadece görüntü almasına izin verilen kabul, yaklaşık bir saat sürdü.

Devlet Bakanı Bağış, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'ndeki kabulden sonra yaptığı açıklamada Türkiye ile ABD arasında Clinton ve Bush dönemlerinden gelen çok güçlü ilişkiler bulunduğuna işaret ederek, "ABD Başkanı Obama Avrupa ülkeleri içinde ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptı. Bu Türkiye için önemli ve olumlu bir adımdır" dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecini değerlendiren Bağış, "Biz AB reformlarını öncelikle ülkemiz için yapıyoruz. Aynı zamanda bu reformlar bizi AB'ye de yakınlaştırıyor" diye konuştu.

Hükümet olarak, AB konusunda kararlı olduklarını ve bu süreçte geri adım atmayacaklarını ifade eden Bağış, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin hem Türkiye, hem Avrupa, hem de dünyanın yararına olduğunu belirtti. 

Türkiye'nin, Maastricht Kriterleri'nden ikisini yerine getirdiğini ve birçok Avrupa ülkesine göre mali durumunun iyi olduğunu belirten Bağış, yaşanan son krizde Türkiye'de hiç bir bankanın iflas etmediğini, Türkiye'nin ekonomisinin gücünü gösterdiğini vurguladı.

"Demokratik açılım" çalışmalarına da değinen Bağış, demokratik açılımın belli bir din veya etnik gruba yönelik olmadığını, Türkiye'deki her kesimi kucaklamak, birlikte kardeşçe yaşamak için gösterilen bir çaba olarak yorumlanması gerektiğini anlattı.

Kıbrıs ile ilgili süreci de değerlendiren Bağış, AB'nin 26 nisan 2004'de Kuzey Kıbrıs'a uygulanan ambargonun kaldırılması sözünü verdiğini, ama AB'nin bu sözünü tutmadığını ifade ederek, bu aşamada limanların açılmasının da mümkün görünmediğini bildirdi.

Devlet Bakanı Bağış, Yunanistan'da önümüzdeki ay yapılması kararlaştırılan erken genel seçimlerin Kıbrıs'ta devam eden çözüm müzakerelerine olumsuz yansımaları olmamasını ümit ettiğini dile getirdi.

 ABD Kongresi Türkiye Çalışma Grubu'nda mevcut kongre üyelerinin yanısıra eski üyeler ve kongre danışmanları da bulunuyor.

Türkiye-Amerika ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde çalışan grup, Türkiye'yi son 5 yıldır düzenli olarak ziyaret ediyor.

Türkiye'de üç gündür bulunan grup, Ankara'da üst düzey temaslarda bulunduktan sonra İstanbul'a gelmişti.