Bahar Bayramı hava kirliliğini tetikledi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ŞANGHAY - Çin'de yeni yılın başlangıcı olarak kutlanan "Bahar Bayramı" (Çuncie) şenlikleri sırasında atılan havai fişek ve benzeri patlayıcı maddeler, birçok şehirde hava kirliliğinin dört kat artmasına neden oldu.
Şinhua ajansının haberine göre, Çin'in en büyük 74 şehrinde yapılan ölçümlere göre hava kirliliğinin derecelendirilmesinde kullanılan ve metreküpe düşen zararlı partikül oranını ifade eden "PM 2.5" değerinin ortalaması, diğer zamanlarda ölçülen seviyenin çok üzerine çıktı.
Bazı bölgelerde kirliliğin ülkedeki rutin kirlilik düzeyinin dört katına ulaştığına işaret edilirken, başkent Pekin'de metreküpe düşen zararlı partikül oranının festival süresince 267 seviyesine ulaştığı aktarıldı. Festival süresince PM 2.5 değeri en yüksek ölçülen Çin'in kuzeyindeki Tiencin şehrinde ise bu rakamın 577'ye ulaştığı ifade edildi. Hıbey eyaletinin Şıciacuang kentinde ise kirlilik 527 olarak ölçüldü.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre PM 2.5 değeri, 20'nin üzerine çıktığı takdirde insan sağlığı için "riskli" olarak kabul ediliyor.
Çin'in geleneksel Ay takvimine göre hesaplanan ve "kötü ruhların defedildiğine inanılan" Bahar Bayramı'nda, havai fişek gösterileri sık sık yapılıyor. Aynı zamanda "Bahar Festivali" olarak da adlandırılan festival, en önemli tatil günleri arasında yer alıyor.
Hükümet, hava kirliliğinin artacağı endişesi ile özellikle başkent Pekin ve Şanghay gibi büyük şehirlerde yaşayan halka bu yılki kutlamalarda "havai fişek gösterilerinin azaltılması" yönünde çağrı yapmıştı.
Öte yandan, 9-15 Şubat arası ülke çapında kutlanan festivalde atılan havai fişek ve çatapatlar nedeniyle 6 bin 500'ün üzerinde yangın çıktığı, bu yangınlarda 36 kişinin öldüğü ve 9 milyon doların üstünde maddi hasar meydana geldiği açıklanmıştı.
Çin'de 20 milyonu aşkın astım hastası var
Hızlı sanayileşme sonucu oluşan rutin hava ve çevre kirliliği, son dönemde ülkenin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor.
Resmi verilere göre, Çin'de 20 milyonu aşkın astım hastası bulunuyor ve dünyada astımdan ölenlerin sayısında yine bu ülke başı çekiyor.
Dünyada havası en kirli 20 şehirden 16'sının Çin'de bulunduğu belirtiliyor ve Pekin hükümeti, dünyanın fabrikası olarak bilinen ve sanayi üretimi ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen ülkede "çevre kirliliğinin azaltılması için tedbirler alacağını" açıklıyor.
Ülkedeki birçok kentte halk, kirli havanın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için maske ile sokağa çıkıyor.
Hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı Çin'de "hava temizleme cihazı" kullanımı da giderek yaygınlaşıyor.