Bakan kaçakçı çıktı, Hollande mahcup

Fransa'da istifa eden bütçe bakanı hakkında "vergi kaçakçılığı" suçlamasıyla dava açılmasının yankıları sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa'da, iktidardaki sosyalist hükümetin geçen ay istifa eden Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac hakkında, "vergi kaçakçılığı" suçlamasıyla dava açılmasının yankıları sürüyor.
Bakanın daha önceki ifadelerinde yalan söylediğini itiraf edip, dün özür dilemesinin ardından kendisine sahip çıkan Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Jean-Marc Ayrault zor duruma düşerken, muhalefet partileri yaptıkları açıklamalarla iktidara sert eleştiriler yöneltiyor.
Fransız basınının birinci sayfadan verdiği gelişmeler siyaset dünyasında "deprem" etkisi yaratırken, hükümet, istifa eden bakanı "yönetimi yanlış bilgilendirmekle" suçladı.
Hükümet sözcüsü Najat Valaud-Belkacem, "Cumhurbaşkanı ve Başbakan, elbette Cahuzac'ın yalan söylediğini farkında değillerdi, ona güvendiler, Cahuzac kendi siyasi ailesine bu yalanları söylememeliydi" ifadesini kullandı.
Ekonomi Bakanı Pierre Moscovici, istifa eden Cahuzac'ı suçlayarak, bağımsız yargının gereğini yapacağını söyledi.
Muhalefet partileri ise yaptıkları açıklamalarda, istifa eden bakanla ilgili gerçekleri hükümet üyelerinin bildiğini belirterek, iktidarın sorumluluktan kaçamayacağı görüşünü dile getirdiler.
Yurt dışındaki banka hesaplarını vergi dairesine bildirmediği için ilk önce hakkında adli soruşturma başlatılan Cahuzac'ın dün tutuksuz yargılanmasına karar verildi.
Sosyalist hükümetin bütçe bakanının, hakkında soruşturma açılmasının ardından 19 Mart'ta istifa etmesi, siyaset gündeminde büyük yankı uyandırmıştı.
Fransız basınında çıkan haber ve yorumlarda, özellikle vatandaşların yurt dışındaki hesaplarına sıkı denetim getirmek isteyen Cahuzac'ın, kendisinin bu tür bir suçlamayla karşılaşmasına geniş yer verilmişti.
Jerome Cahuzac, yurt dışındaki hesaplarını önce reddetmiş ancak daha sonra somut delillerin ortaya çıkması üzerine savcı önünde suçlamaları kabul etmek zorunda kalmıştı.