”Bakiyev'e yönelik operasyon yok”

Kırgızistan geçici hükümeti Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Duşanbayev, devrik Devlet Başkanı Bakiyev'e yönelik operasyon olmayacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK- Kırgızistan'da meydana gelen son olayların ardından iktidarı ele geçiren geçici hükümetin Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Kenesbek Duşebayev, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in düzenlenecek operasyonla yakalanacağıyla ilgili haberleri yalanladı.

Duşebayev yaptığı açıklamada, "Bakiyev'e yönelik herhangi bir silahlı operasyon düzenlenmeyecek. Biz bu sorunu barış yoluyla çözmek istiyoruz. Biz birilerinin kanının akmasını istemiyoruz, Bakiyev'in bile. Bu yüzden, Bakiyev'i akıllı olmaya ve gönüllü olarak teslim olmaya çağırıyoruz" dedi.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 6-7 Nisanda meydana gelen olayların ardından Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in memleketine sığınmasıyla gündeme gelen Celalabad'da bugün hem geçici hükümet, hem de Bakiyev taraftarları gösteriler düzenledi.

Bakiyev'in taraftarlarının dün Celalabad kentindeki gösterisinin ardından, bugün geçici hükümet taraftarları da gösteri yaptı.

Celalabad'daki Barpı Tiyatrosunun önündeki meydanda yaklaşık 1500 kişinin katıldığı gösteride konuşan geçici hükümete yakın yetkili Cusupcan Ceenbekov, Bakiyev'e sert eleştiriler yöneltti ve geçici hükümete destek çağrısında bulundu.

Bu gösterinin devam ettiği sırada, kentin Erkindik meydanı yakınında toplanan Bakiyev taraftarları da Bakiyev lehine gösteri düzenledi. Bu göstericiler de Bakiyev'in ulusal televizyona çıkmasının sağlanmasını istedi.

Görgü tanıkları, iki gösteriye katılanlar arasında sözlü sataşmalar olduğunu bildirdi.

Bakiyev, dün Celalabad'da yaklaşık 3000 kişinin katıldığı bir gösteri düzenlemişti.

"Bakiyev istifa etmeye hazır"

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, 6-7 Nisanda meydana gelen olayların ardından memleketi Celalabad'a sığınan devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile ülkede temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Jan Kubis arasında bir telefon görüşmesi yapıldığı bildirildi.

Ca-News haber sitesi, Celalabad'daki kaynaklara dayanarak verdiği haberinde, BM Özel Temsilcisi Kubis ile Bakiyev'in telefon görüşmesinde, ülkedeki istikrarın sağlanması konusunu ele aldıkları belirtildi. Haberde, ayrıca Bakiyev'in geçici hükümetle görüşmeleri konusunda "bazı ilerlemeler" kaydedildiği ifade edildi.

Bu arada, yerel "Kılım Şamı" adlı sivil toplum kuruluşunun lideri Aziza Abdırasulova da, Bakiyev ile yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptığını açıkladı.

Aziza Abdırasulova, talebinin yerine getirilmesi halinde Bakiyev'in istifa etmeye hazır olduğunu, bunu ele almak için geçici hükümetin lideri Roza Otunbayeva ile Celalabad'da görüşebileceğini söylediğini belirtti.

Abdırasulova, kendisinin ve ailesinin güvenliğinin sağlanması halinde Bakiyev'in, geçici hükümetin yasal hale gelmesini sağlayan dokümanları imzalamaya hazır olduğunu da söyledi.

İnsan hakları savunucusu Aziza Abdırasulova başkanlığındaki Müstakil Kamuoyu Komisyonu heyeti üyelerinin, geçici hükümet ile Bakiyev arasında arabuluculuk yapacakları daha önce açıklanmıştı.

Olaylarda resmi ölü sayısı 84, yaralı sayısı da 1651

Kırgızistan'da iktidarın devrilmesiyle sonuçlanan olaylarda ölenlerin sayısı resmi olarak 84'e yükseldi.

Geçici hükümetin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 6-8 Nisanda meydana gelen olaylarda can kaybı sayısının dün itibarıyla 84'e ulaştığı bildirildi.

Açıklamada, son olaylarda toplam 1651 kişinin yaralandığı ifade edilirken, yaralılardan 567'sinin halen hastanelerde tedavi gördüğü kaydedildi.

Rusya'dan Kırgızistan'a 50 milyon dolar

Rusya'nın Kırgızistan'a 50 milyon dolar yardım yapacağı bildirildi.

Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, Kırgızistan'a yapılacak yardımın kredi ve bağış şeklinde olacağını söyledi.

Kırgızistan'da Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in ayaklanma sonucu devrilmesinin ardından kurulan geçici hükümet hazinede para kalmadığını belirtmişti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, gerekmesi durumunda Kırgızistan'a yaptıkları yardımın miktarının artırılabileceğini belirterek, Kırgız yetkililerin kendisine devlet hazinesinin boş olduğunu söylediklerini açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir