Balkanlar 'umuda yolculuğun' geçici durağı oldu

Makedonya ve Sırbistan koridoru, daha iyi bir yaşam hayaliyle ülkelerini terk edip Avrupa'ya gitmek isteyen binlerce göçmenin umuda yolculuğunda sıkça kullanılan güzergahlar arasında yer alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini terk edip daha iyi bir yaşam elde etme amacıyla Avrupa ülkelerine gitmek isteyen binlerce göçmenin umuda yolculuklarında Makedonya ve Sırbistan koridoru sıkça kullanılan güzergahlardan biri olarak dikkati çekiyor.

Makedonya İçişleri Bakanlığı, son iki ayda 44 binden fazla göçmenin Yunanistan üzerinden Makedonya'ya girdiğini ve burada geçici sığınma izni için başvurduğunu açıkladı.

Yunanistan, Makedonya ve Sırbistan'dan geçerek önce Macaristan'a, sonra da diğer Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan göçmenler, yol boyunca birçok tehlike ile burun buruna geliyor, hatta hayatını dahi kaybediyor. Yunanistan'dan Makedonya'ya giriş yapan göçmenler, önce Gevgeli'deki tren istasyonuna ulaşıyor, buradan trenle Tabanovtse'ye, oradan da Sırbistan'a giriş yapıyor.

Gevgeli'deki binlerce göçmene vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları yardım ederken, Sırbistan'a giden trende yer bulan göçmenler kendilerini şanslı görüyor.

Makedonya'nın Gevreli ve Kumanova şehirlerine gelen göçmen sayısının son dönemde artmasıyla hükümet ülkede "kriz hali" ilan etti ve özellikle Yunanistan sınırındaki kontrolleri arttırdı. Son olarak cuma günü Yunanistan ile Makedonya sınırında göçmenlerle polis arasında yaşanan arbedede bir polis bıçaklanmış, çok sayıda göçmen yaralanmıştı.

Sırbıstan'da 62 bin göçmen sığınma talebinde bulundu

Makedonya'nın yanı sıra göçmenlerin en yoğun olduğu ülkelerden biri de Sırbistan.

Resmi makamların açıklamalarına göre, 62 bin göçmen Sırbistan'dan sığınma izni talebinde bulundu. Makedonya'dan Sırbistan'a girmeyi başaran göçmenlerin büyük çoğunluğu ise parklara kurdukları çadırlarda hayatlarını sürdürüyor. Avrupa'ya yolculuklarında göçmenlere Belgrad halkı yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlar konusunda yardım ediyor. 

Göçmenler, Makedonya'da olduğu gibi Sırbistan sınırında da problemlerle karşı karşıya kalıyor.

Macaristan'a ve ardından diğer Avrupa ülkelerine ulaşmak hayaliyle Sırbistan'a her gün ortalama bin 500 kişinin girdiği tahmin ediliyor.

Macaristan hükümetinin Sırbistan sınırına ördüğü duvar tamamlanmadan önce AB ülkelerine ulaşmak isteyen göçmenlerin sayısı ise her geçen gün daha da artıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir