Balkanların "en borçlusu" Hırvatistan

Yugoslavya'nın dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan ülkelerden Hırvatistan 27 milyar euro ile en fazla dış borcu bulunan ülke oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA  - Yugoslavya'nın dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan ülkelerden Hırvatistan 27 milyar euro ile en fazla dış borcu bulunan ülke. Bölge ülkeleri arasında Karadağ ise 1,6 milyar euro ile borcu en az ülke oldu.
Bosna-Hersek Dış Ticaret Odası ekonomi analisti Dukyko Hasiç, bölge ülkelerinin dış borçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hasiç, dış borcu 27 milyar euro olan Hırvatistan'ın "Avrupa'nın borçlu ülkeleri" grubuna oldukça yaklaştığını belirterek, bölge ülkelerinden Slovenya'nın 16,8 milyar euro, Sırbistan'ın 14,6 milyar euro, Bosna-Hersek'in ise 6,3 milyar euro dış borcu bulunduğunu kaydetti.
Bölge ülkelerinin GSYH ve borç ilişkisine de değinen Hasiç, GSYH'nin yüzde 51,1'i oranında borcu bulunan Sırbistan'da durumun "kritik" olduğunu, söz konusu oranın Karadağ'da yüzde 48, Slovenya'da yüzde 47, Hırvatistan'da yüzde 44, Bosna-Hersek'te yüzde 34, Makedonya'da ise yüzde 32 olduğunu ifade etti. Hasiç, ülke borcunun GSYH'ye oranında en iyi durumda olan bölge ülkesinin Makedonya olduğunu söyledi.
Hasiç, dış borcu 2,2 milyar euro olan Makedonya ve 1,64 milyar euro olan Karadağ'ın mevcut borç durumlarıyla "Avrupa'nın çoğunun borçlandığı süreçten en az etkilenen ülkeler arasında yer aldığını" ifade etti.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Bosna-Hersek için yaklaşık 400 milyon euroluk yeni bir krediyi önceki gün onayladığına işaret eden Hasiç, Bosna-Hersek'in "bütçe açığını kapatmak için son yıllarda uluslararası para kuruluşlarından borçlanma dinamiğini yükselttiğini" ifade etti.
Bosna-Hersek'in şu anki dış borcunun 6,3 milyar, iç borcunun ise 9 milyar euro olduğuna dikkati çeken Hasiç, ülkenin toplam kamu borcunun 15 milyar euroyu aştığını vurguladı. Hasiç, "Bosna-Hersek, özellikle son yıllarda yaptığı yüksek borçlanmayla borcu Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 50'sinin üzerinde olan ülkeler grubuna yaklaşıyor. Bu ekonomik veriler, ciddi bir uyarıdır" diye konuştu.
Bosna-Hersek'in dış borcunun son yıllarda sürekli arttığına işaret eden Hasiç, ülkenin dış borcunun 2002'de 2,1 milyar euro iken, bugün üç kat artışla 6,3 milyar euroya ulaştığını, özellikle son 2 yılda 1 milyar euro arttığını vurguladı.

"2013 ve 2014 yılları kritik olacak"

Bosna-Hersek'in IMF, Dünya Bankası ve diğer kuruluşlara borçlandığını, ülkenin borçlanma eğiliminin arttığını ve borçların bütçe açıklarının kapatılması için kullanıldığını anlatan Hasiç, "Borçlar 2013 ve 2014 yıllarında ödenmeye başlanacak. İşte bu yıllar, kritik dönemler olacak. Ancak ülkedeki yetkililerin yüklü borçların ödenmesine başlaması için hazır olduklarından emin değilim" değerlendirmesinde bulundu.
Bosna-Hersekli yetkililerin, kamu harcamalarının azaltılması ve vergi politikalarının değiştirilmesi gibi metotlarla ülkenin borcunun artmasına karşı mücadele etmesi gerektiğine işaret eden Hasiç, yüksek dinamikle ekonomik gelişim yaşayan Türkiye'nin bu konuda Avrupa ve dünyanın en başarılı ülkeleri arasında yer aldığına vurgu yaptı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir