Ban Ki-mun'dan Kuzey Kore'ye kınama

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi üzerine açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban, bu eylemin bölgesel güvenliği istikrarsızlaştırdığını belirterek tümden kınadığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, hidrojen bombası denemesi yaptığını ileri süren Kuzey Kore'yi kınadığını bildirerek denemenin "derin rahatsızlık" verdiğini belirtti. Deneme nedeniyle Japonya ve ABD'nin ortak çağrısıyla BM Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplandı.

BM Genel Sekreteri Ban, BM'de düzenlediği basın toplantısında Kuzey Kore'nin açıkladığı yeraltı nükleer denemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında, nükleer denemeden "derin rahatsızlık" duyduklarını bildiren Genel Sekreter, uluslararası toplumun bu tür test faaliyetlerinin durdurulması için birlikte yaptığı çağrılara rağmen yeni bir denemenin BMGK kararlarının ihlali olduğunu ifade etti.

Ban, "Bu eylem, bölgesel güvenliği son derece istikrarsızlaştırıyor ve uluslararası silahsızlanma çabalarını baltalıyor. Tümden kınıyorum" dedi.

BM yaptırım çalışması başlattı

Kuzey Kore'nin yeraltında hidrojen bombası denemesinde bulunduğunu iddia etmesi üzerine acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Pyongyang yönetimini şiddetle kınayarak, yeni yaptırımlar uygulanması için çalışma başlatılması kararı aldı.   

BM'nin ocak ayı dönem başkanı Uruguay'ın BM Daimi Temsilcisi Elbio Rosselli başkanlığında kapalı toplantıda bir araya gelen BMGK üyeleri, Kuzey Kore'yi denemesinden dolayı "şiddetle" kınayan basın bildirisi yayımladı.   

Büyükelçi Rosselli toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine karşı yeni yaptırımlar uygulanması için kapsamlı bir Konsey kararı alınması için derhal çalışma başlatılacağını bildirdi. 

Rosselli?, ayrıca Kuzey Kore'nin en son hidrojen bombası denemesiyle, ?bir kez daha BM kararlarını ihlal ettiğini ve uluslararası barışa gölge düşürdüğünü belirtti.  

Önceki dört yaptırım kararının "açık ihlali"  

BMGK'nın basın bildirisinde, Kuzey Kore'nin yaptığı en son denemeyle 1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013) ve 2094 (2013) sayılı Konsey kararlarını "açıkça" ihlal ettiği ve bunun uluslararası barışa tehdit anlamına geldiği kaydedildi. 

Bildiride ayrıca Konsey üyelerinin, Kuzey Kore'nin başka bir nükleer deneme yapması durumunda "başka önemli tedbirler" alma yönündeki kararlılıklarını bildirdiği vurgulandı. 

Toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Motohide Yoshikawa da Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların genişletilmesi konusundaki yeni tasarı konusunda başarısız olunması durumunda, BMGK'nın güvenilirliğini yitireceğini ifade etti.   

Yeni Zelanda'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard van Bohemen ise yeni yaptırımların çıkarılması konusunda umutlu olduğunu dile getirdi. 

Konsey'in doğu bloğundaki iki ülkesinden Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin de açıklamasında tasarıya destek verip vermeyeceği konusunda net bir ifade kullanmazken, Kuzey Kore'nin komşusu veto hakkı bulunan Çin'in tasarı hakkındaki görüşü henüz bilinmiyor. Çin, 2013'de kabul edilen BMGK'nın Kuzey Kore kararını ABD'yle birlikte Konsey'e sunmuştu.