Ban'dan İsrail'e kara operasyonu uyarısı

BM Genel Sekreteri Ban, İsrail'in düzenleyeceği olası bir kara harekatının, Filistinli sivil can kayıplarını artıracağı uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK -  BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin açık ateşkes talebine rağmen Gazze Şeridi'nde kötüye giden durumun siviller üzerindeki etkisi nedeniyle BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un alarma geçtiği belirtildi.

Ban'ın, gerilimin azaltılması ve çatışmaların sonlandırılmasının daha fazla sivil kaybı önleyeceği ve iki tarafın da yararına olacağını vurguladığı kaydedilen açıklamada, Genel Sekreter'in iki taraftan da çatışmaları sonlandırmalarını istediği ifade edildi.

Hamas'ın roket saldırılarının uluslararası hukukun ihlali olduğu belirtilen açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın bu saldırıları kınadığı ve sonlandırılmasını istediği bildirildi.

Açıklamada, Genel Sekreter'in İsrail'in askeri eylemlerinin Filistinli ailelere olan etkisi nedeniyle derin endişe duyduğu da vurgulanarak, "Çok sayıda Filistinli sivil öldürüldü. İsrail'in düzenleyeceği bir kara harekatı şüphesiz sivil can kayıplarını ve sivillerin çilesini daha da artıracaktır" ifadeleri kullanıldı.

Gazze'de yaşayan Filistinlilerin hak ettikleri özgürlük ve saygıdan mahrum bulundukları ifade edilen açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, İsrail ve Filistin arasındaki siyasi sorunların askeri yöntemlerle çözülemeyeceği görüşlerine yer verilerek, tarafların birbirlerinden korkmak yerine karşılıklı güven ve barışı tesis etmelerinin zamanının geldiği kaydedildi.

33 çocuk öldürüldü

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) yapılan açıklamada da İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de 33 çocuğun yaşamını yitirdiği ve yüzlercesinin yaralandığı bildirildi. 

Saldırıların, çocuklarda fiziki ve psikolojik derin etkiler bıraktığı kaydedilen açıklamada, bölgede bulunan UNICEF personelinin, yaşanan şiddet nedeniyle çocukların geceleri kabuslar gördükleri, yemeden içmeden kesildikleri ve ruhsal stres bulguları gösterdiklerini rapor ettikleri belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir