Ban'dan OAC'de bölünme uyarısı

BM Genel Sekreteri Ban, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki mezhepsel vahşetin Müslüman ve Hristiyanlar arasında ''de facto'' bir bölünmeye neden olabileceği uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, iç çatışmaların devam ettiği Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki mezhepsel vahşetin Müslüman ve Hristiyanlar arasında ''de facto'' bir bölünmeye neden olabilecek belirgin riskler taşıdığını belirtti. 

Ban, BM Barış Gücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Edmont Mulet'u, OAC'deki Afrika Birliği askerlerinin BM barışgücüne muhtemel katılım olasılıklarını görüşmek üzere ülkeye gönderdiğini açıkladı. 

Ülkenin demografik yapısını değiştiren şiddetin artarken Müslüman ve Hristiyanların evlerini terk etmeye zorlandığını kaydeden Ban, Avrupa Birliğine bölgedeki askeri birliklerini konuşlandırılması ve operasyonlarına hız kazandırması çağrısında blundu. 

Genel Sekreter Ban Ki-moon, Fransa'ya da ek askeri birlikleri bölgeye göndermeyi gözden geçirmesini kaydederek, ''Mezhepsel vahşetin yaşandığı ülkede Müslüman ve Hristiyanlar de facto (fiili) şeklinde bölünmesine neden olabilecek belirgin risk bulunmaktadır. Ülkede giderek artan vahşetin önlenmesi için işbirliği içerisinde davranmalıyız'' ifadelerini kullandı. 

BM, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, 2,2 milyon kişinin insani yardım ihtiyacı içinde olduğunu bildiriyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir