Bangladeş'te işçiler ayaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DAKKA - Bangladeş'te 10 bin tekstil işçisi, 24 Kasım'da çıkan yangın sonrasında daha iyi çalışma koşulları için gösteri yaptı.
 
Polis sorumlusu Moktar Ali, başkent Dakka'da yer alan sanayi bölgesi Ashulye'de, geçen hafta meydana gelen fabrika yangınından sonra daha iyi çalışma şartları isteyen 10 binden fazla tekstil işçisinin gösteri yaptığını ve yolları kapattığını bildirdi.
Polisin kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığını söyleyen Ali, göstericilerin de taş ve sopalarla polise saldırdığını ve bölgedeki 50 fabrikanın da güvenlik nedeniyle kapatıldığını ifade etti.
Geçen hafta da binlerce işçi, fabrika yangınını protesto etmek amacıyla gösteriler düzenlemiş, yollara barikat kurmuştu.
 
Sağ kurtulanlar işlerini geri istiyor
 
Kendileri için daha iyi çalışma şartları ve ölenler için adalet isteyenlerin dışında, yangının çıktığı fabrikadan sağ kurtulanlar ise, her şeye rağmen yeniden işlerine dönmeyi bekliyor.
Yangından, pencereden atlayarak kurtulan 19 yaşındaki Even Dipa Akter, fabrikanın bir an önce yeniden açılmasını beklediklerini, yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda olduğunu söylüyor.
Akter, aylık 57 dolara çalıştığı fabrikada, her şeye rağmen çalışacağını dile getirerek, yangından kurtulan diğer işçilerin de kendisi gibi düşündüğünü ifade ediyor.
Son anda Akter gibi pencereden atlayarak kurtulan Ratna Begum de, aylık 67 dolar kazandığını ve fabrika tekrar açılmazsa ailesini nasıl geçindireceğini düşünüyor.
150 milyonluk nüfusunun üçte birinin açlık sınırında yaşadığı Bangladeş'te, yangından kurtulanlar, yangın merdiveni olmadığı için 120 kişiye mezar olan o fabrikaya dönmekten başka çarelerinin olmadığını dile getiriyor.
24 Kasım'da Dakka'da bir tekstil fabrikasında çıkan yangında 120 işçi, fabrikanın yangın merdiveni olmadığı için binada mahsur kalmış ve hayatını kaybetmişti.
Bangladeş'te sendikalar, daha önce birçok kez fabrikalarda gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı ve işçilerin uygun olmayan koşullarda çalıştırıldığı konusunda şikayetçi olmuştu.