Bankaların açılışına hazırlanıyorlar

Güney Kıbrıs bankalardan para kaçışına karşı sermaye kontrollerini bugün tamamlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, uluslararası kreditörlerin hazırladığı zorlu kurtarma planının kabulünden sonra, bankalardan beklenen para kaçışını önlemek için uygulayacağı sermaye kontrollerini bugün tamamlayacak.

Binlerce Rum işsizlik ve ekonomik çöküntü kaygısıyla sokaklarda protesto yürüyüşleri düzenlerken Avrupalı liderler yapılan anlaşmanın Güney Kıbrıs'ın kontrolsüz iflasını ve eurodan çıkma zorunluluğunu ortadan kaldırdığını söylüyorlar.

Bankaların Perşembe günü açılmasından önce konuşan Maliye Bakanı Michael Sardis, sermaye denetimi önlemlerinin bugün öğle saatlerinde hazır olmasını beklediğini söyledi.

 

Sarris ayrıntı vermedi ancak, "Sanıyorum mantık sınırları içinde olacak" dedi.

Televizyonda bir söyleşi yapan Sarris, "Bankalar Perşembe günü açılacak. Büyük meblağlarda paranın çıkışı ihtimalini sınırlandırmanın en iyi yollarını arıyoruz; yoksa ekonomiye, şirketlere ve bireylere cezai koşullar uygulamak peşinde değiliz" dedi.

 

Rum Yönetimi'nin merkez bankası başkanı daha önce bir açıklama yaparak, alınacak "gevşek" denetimlerin tüm bankalara uygulanacağını söyledi.

Sarris de daha önce, bu önlemlerin "haftalar" sürebileceğini ifade etmişti.

Dün 3,000 kadar lise öğrencisi meclis binasının dışında protesto gösterisi yaptı. 200 kadar merkez bankası çalışanı da bankanın başkanı Panicos Demtridades'in istifasını istedi.

 

Banka çalışanlarından Dimos Dimosthenous, "Bu sonumuz olacak. İşlerimiz, haklarımız, sosyal fonlarımız hepsi yok olacak ve Kıbrıs yıkılacak" dedi.

Kurtarma yardımı anlaşmasına göre en büyük banka olan Cyprus Popular Bank tasfiye edilecek ve 100,000 eurodan küçük hesaplar Bank of Cyprus'a aktarılacak.

Her iki bankada bulunan 100,000 euronun üzerindeki mevduat ise dondurulacak ve pek çoğu varlıklı yabancılardan oluşan mudiler yatırımlarının büyük bölümünü kaybedecekler.

Ancak Rumların pek çoğunun bu anlaşmaya güven duymadıklarını söylemesi, bir haftayı aşkın süredir kapalı olan bankaların yarın açıldığında para çekmek isteyenlerin hücumuna uğraması ihtimalini güçlendiriyor.

Michele Kambas / Costas Pitas