Barak: Netanyahu hükümeti, insanları şaşırtacak

İsrail Savunma Bakanı Barak, gerçek bir çözüme ihtiyaç bulunduğunun altını çizdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TEL AVİV - İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun hükümetinin insanları şaşırtacağını öne sürdü.

Haaretz gazetesine açıklama yapan Barak, pazar günü Ortadoğu'da barış ve güvenlikle ilgili, hükümetinin görüşlerini açıklayacak olan Başbakan Netanyahu'nun ne söyleyeceği konusundaki  soruya, "Bilmiyorum, sadece tahminlerim var, daha fazlası değil" demekle birlikte, "Başbakan'ın görüşmeleri gerçek görüşmelerdir. Bu hükümet insanları şaşırtacaktır" yanıtını verdi.

Barak, Netanyahu'nun iki devletli çözümü öne sürüp sürmeyeceği konusunda ise, bugün iki devletli çözüm etrafındaki tüm tartışmaların geçen şubat ayındaki seçim kampanyaları sırasında başladığını vurguladı ve Kadima partisinden kaynaklandığını belirtti. Kadima'nın, bunu söylemesini Likud'dan talep ettiğini, ancak Likud'un da bunu söylemek istemediğini ifade eden Barak, bu konunun çok abartıldığını öne sürdü. Barak, "Bir hükümet, Yol Haritası dahil, Yol Haritası da iki devlet için görüşmeleri içerir, kendinden önceki hükümetlerin yükümlülükleri ile kendini bağlamışsa yapabileceği başka bir şey yoktur, ki bunlar da kötü şeyler değil" diye konuştu.

Barak, Yol Haritasının, bugün Hamas'ın (Gazze'de) iktidar olması nedeniyle değişmesi gerektiğini savunurken, "Ama (iki devletli çözüm) temelleri kalır" dedi.

Gerçek bir çözüme ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Barak, "Eğer iki devletli çözümü kabul etmezsek kendimizi, azınlıkta kaldığımız, ırkçı bir politika veya devletin içinde bulacağız" dedi. Barak, "Biz yıllar boyu hep böyle bir anlaşmaya varmak için uğraş verdik ama hep karşı tarafın yüzünden bu mümkün olmadı" diye konuştu.

Barak, imzalanması gereken anlaşmanın, bir "nihai statü anlaşması" ve gelecekte tekrar (tartışmaya) açılmasına imkan vermeyecek türden bir anlaşma olması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan bölge ülkelerine İsrail'den başlayan ziyaretlerde bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, dün gece İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 4 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin yarısının Mitchell ile Netanyahu arasında başa baş yapıldığı bildirildi.

İsrail Başbakanlığı, görüşmeyi "dostça ve olumlu" olarak niteledi ve gündemdeki tüm konuları kapsadığını belirtti.

Netanyahu görüşmede Mitchell'e, "İsrail, Filistinli komşuları ve daha geniş bir Arap dünyası ile barış ve güvenliği geliştirmek için çalışıyor" dedi. Mitchell'in de "İsrail ve ABD'nin müttefik iki ülke, ikisi arasındaki bağın " sarsılmaz olduğunun" altını çizdiği kaydedildi.

Jerusalem Post gazetesi ise toplantıda Mitchell'e, ABD'nin karşı tutumuna rağmen, İsrail'in (Batı Şeria'daki) yerleşim inşaatlarını bütünüyle durdurmayacağının söylendiğini bildirdi.

Üst düzey bir siyasi yetkili ise gazeteye, konuyla ilgili taraflar arasında bazı yakınlaşmalar olduğunu da söyledi.