Barışçıl çözüm için fırsat var

Başbakan Erdoğan, İran'ın nükleer programı konusunda hassas bir dönemde bulunulduğuna dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İran'ın nükleer programı konusunda hassas bir dönemde bulunulduğuna dikkat çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Barışçıl bir çözüm için önümüzde fırsatlar var. Bu fırsatlardan azami bir şekilde istifade edilmesi gerekmektedir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile bir araya geldi. Erdoğan ile Rahimi, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk olarak iki ülke arasında yeni hudut kapılarının açılmasına dair mutabakat zaptı da dahil, yükseköğrenim, gençlik ve kültürel konularda işbirliğini içeren çeşitli anlaşmalar, iki ülkenin ilgilileri arasında imzalandı.

İran'ın nükleer programı

İmzaların atılmasından sonra konuşan Başbakan Erdoğan, İran'ın nükleer programı başta olmak üzere bazı önemli bölgesel ve uluslararası konuları da aralarında değerlendirme fırsatı bulduklarını vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:

"İran'ın nükleer programı konusunda şüphesiz hassas bir dönemdeyiz. Konunun kalıcı, barışçıl bir çözüme ulaştırılması için önümüzde müşahhas fırsatlar bulunmaktadır. Bu fırsatlardan azami bir şekilde istifade edilmesi gerekmektedir. İran'ın 25 Temmuzda İstanbul'da ortaya koyduğu olumlu yaklaşım, tüm unsurları ile önümüzdeki dönem yapılması uygun görülen görüşmeler için çok ciddi bir zemin teşkil etmektedir. Bu konudaki meselenin en kısa sürede hallini doğrusu temenni ediyorum. Türkiye bu yönde elinden gelen gayreti şu ana kadar göstermiştir, bundan sonra da gösterecektir."

Türkiye'nin diyaloğun devamından ve diplomatik yollarla bu işin çözümünden yana olduğunu belirten Erdoğan, Ankara'nın, İran'ın nükleer programına ilişkin meseleye yaklaşımının, "Bölgede nükleer silah istemediği, ama insani amaçlı nükleer enerjiden istifade etmeye de her ülkenin hakkı bulunduğu" şeklinde olduğunu bildirdi.

Teröre karşı ortak mücadele

Terörizm konusuna da değinen Erdoğan, terörizmin Türkiye için ciddi sıkıntı olduğunu, Türkiye'deki terör örgütünün bir başka isimle İran'da da uzantısı bulunduğunu kaydetti.

Erdoğan, bu konuda İran'ın hassasiyetini de bildiğini ve ortak hassasiyet içerisinde bu konuda atılması gereken adımlar bulunduğunu söyledi.

İpek Yolu, demiryoluyla canlanacak

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi de basın toplantısında yaptığı konuşmada, enerji, ekonomi, iletişim, sınır ticareti ve taşımacılık ile İpek Yolu'nu tekrar canlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Rahimi, şöyle devam etti:

"Gelecekte Büyük İpek Yolu'nu tekrar demiryolu ile canlandırmayı umut ediyoruz. Asya'nın doğusunu İran vasıtasıyla Türkiye'ye, oradan da Avrupa'ya bağlamak istiyoruz. Kazakistan demiryolu, İran-Türkiye demiryolu hazırdır. Her şey hazırdır. Türkiye'nin özel konumu, İran'ın özel konumu yanında bölgede sükunet ve güvenliği geliştirmemizi gerektiriyor. Tüm dış güçler birlik içerisinde, kardeş Türkiye'nin yardımlarıyla Afganistan, Pakistan ve Irak'ta güvenliği sağlayabiliriz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti uluslararası camiada önemli bir role sahiptir. Bunu açıkça gördük. Türkiye'nin destekleri gerçekten tüm ülkelerin teşekkürlerini hak etmiştir. Tüm engeller kalkmıştır. İlişkileri engellemek için hiçbir güç yoktur. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Bilhassa şunu bilmeniz gerekiyor ki iki ülkenin halkı da bunu temenni ediyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir