Barzani'den Alman işadamlarına çağrı

Neçirvan Barzani, Alman kalitesini sevdiklerini belirterek Alman iş adamlarını bölgede yatırıma davet etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BERLİN - Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani, Alman iş adamlarını bölgede yatırım yapmaya çağırdı.

Barzani, çok sayıda Alman şirketinin Irak'ı tehlikeli bulduğu şeklinde yorum yapılması üzerine, "Bizim bölgemiz Irak'la bir tutulamaz. Burada siyasi amaçlı şiddetten uzaksınız. Çalışanlarını İstanbul'a gönderenler, onları gönül rahatlığıyla Erbil ya da Süleymaniye'ye de gönderebilirler. İkincisi güvenilir bir yatırım ortamı sunuyoruz. Üçüncüsü de Alman kalitesini seviyoruz" şeklinde konuştu.

Kendi bölgelerinde Irak yönetiminden bağımsız olarak petrol çıkartma isteğine Bağdat'ın tepki gösterdiğinin hatırlatılması üzerine de Barzani, bu konuda Irak meclisinin henüz bir karar almadığına işaret ederek, amaçlarının, petrol sektörü de dahil olmak üzere yabancı iş adamları için cazip bir yatırım ortamı yaratmak olduğunu söyledi.

Referandumla Kerkük kentini de bölge yönetimine bağlamak istediklerine işaret edilmesine karşılık da Barzani, bunun yasal bir süreç olduğunu belirterek, "Kürt bir Kerkük, kardeşçi bir Kerkük olacaktır. Araplar, Hristiyanlar ve Türkmenler gibi azınlıklar baskı altında tutulmaktan korkmamalılar" dedi.

Alman Focus dergisinde konuyla ilgili bir haberde de, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin, petrol kaynaklarının, sağlanan güvenlik ortamının ve Almanya'ya sıcak bakmasının, bu bölgeyi Alman iş adamları için cazip bir hale getirdiği ifade edildi.