Başbakanlık binasının elektriğini kestiler

Hükümet karşıtı eylemler nedeniyle siyasi krizin devam ettiği Tayland'da göstericiler Başbakanlık binasının elektriğini kesti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BANGKOK- Protestoların tırmanması nedeniyle siyasi kaosun yaşandığı ülkede 2 Şubat'ta erken seçime gidileceğinin açıklamasına rağmen göstericiler, Başbakan Yinglak Şinavatra'nın seçimden önce nasıl yerinden edileceğinin yollarını arıyor. 

Başbakanlık binasının da bulunduğu yerleşkeye giren göstericiler bazı hükümet binalarını kuşattı. Başbakanlık binasının elektriğini kesen protestocular, polisin binalardan çıkmasını talep ediyor. 

Göstericilerin baskını sırasında Başbakanlık binasında bulunmadığı bildirilen Başbakan Yinglak, televizyona yaptığı açıklamada, 15 Aralık'ta toplumun tüm kesimlerinden temsilcilerin katılımıyla düzenlenecek toplantıda siyasi krize çözüm bulmaya çalışacaklarını kaydetti. Eylemcilerin daha önce de başkent Bangkok'taki emniyet müdürlüğü yerleşkesine girmesine izin verilmişti. 

Muhalefet partileri, Başbakanın bir an önce istifa etmesi ve halk konseyi kurulmasında ısrar ediyor. Başbakan Yinglak ise Anayasa'ya göre seçimlere kadar görevinin başında kalacağını açıklamıştı. Endonezya'nın ardından Güneydoğu Asya'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Tayland'da yönetim karşıtları, ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürerek, Başbakan Şinavatra'nın istifasını istiyor. 

Hükümet karşıtı gösteriler, sürgündeki Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından başlamıştı. Askeri darbe ile 2006 yılında görevden uzaklaştırılan Taksin Şinavatra, görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunmuş, 2 yıllık hapis cezasından kaçmak için 2008'de ülkeyi terk ederek sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir